Stockholm Fashion District är ett kreativt, levande och innovativt distrikt för den svenska modeindustrin. Distriktet verkar som ett nav för affärer och kreativitet med showroom, mässor, inköpsdagar, produktion, pop up-event, utbildningar och utveckling av modebranschen.

Varje säsong visar 900 svenska och internationella varumärken sina nya kollektioner eller deltar på ett av de många event som arrangeras i distriktet. Stockholm Fashion District är en unik plattform etablerad av och för den svenska modeindustrin av Association of Trade Partners Sweden. Välkommen till Stockholm Fashion District.

Mässor & Showrooms

Nyheter

Inbjudan till ”Swedish Textile Initiative for Climate Action”

Svenska modeaktörer går samman i ”Swedish Textile Initiative for Climate Action” – vi skapar förutsättningar för att minska textiliers klimatpåverkan – och bjuder nu in andra svenska mode- och textilföretag att vara med.

KappAhl, H&M, Peak Performance och The Sustainable Fashion Academy med Elin Larsson, Elco, (tidigare Filippa K) som rådgivare initierar nu ”The Swedish Textile Initiative for Climate Action” (STICA). STICA bjuder nu in andra svenska mode- och textilföretag, stora som små, samt bransch- och intresseorganisationer som kan fungera som stödjande partners. STICA:s första uppgift blir att göra en bedömning av medlemmarnas klimatpåverkan och utifrån detta skapa handlingsplaner där medlemmarna samarbetar för att dela kunskap och implementera lösningar. STICA kommer även att rapportera om framstegen i syfte att ge alla intressenter möjlighet att följa utvecklingen.

Följande företag är redan bekräftade: Acne, Berendsen, Boob, Boomerang, Casall, Cellbes, Craft, Dagmar, Ellos, Filippa-K, Fjällräven, Fristads, Gina Tricot, H&M, KappAhl, Lindex, MQ, Nudie, Odd Molly, Peak Performance, RNB, Rudholm-HK, Sandryds, Stadium, Staples Branding Solutions, Tiger of Sweden.

(mer…)

Stockholms Guide från distriktets stjärnor

Denna veckas Stockholms Guide kommer från Linda Andreasson som arbetar som säljare på Wacoal som företräder underklädesvarumärken som Wacoal, Freya, elomi och Goddess. Till vardag hittar du Linda på plan 9 i Stockholm Showroom men på när hon inte är på plats i distriktet så gillar hon att vara ute i naturen, laga pasta och lyssna på läskiga podcast!

Var i Stockholms handlar du dina fina kläder?
”Min favoritbutik är Sthlm blvd som ligger i Nacka Forum. Det är en superfin butik med engagerad personal vilket gör att jag sällan lämnar butiken tomhänt!”

Var äter man Stockholms godaste mat?
”På restaurangen Fandado. Här kan man äta goda tapasrätter med influenser från det asiatiska köket blandat med traditionell husmanskost.”

Hur njuter man bäst av våren i Stockholm?
”Jag älskar naturreservat och våren är en fantastisk tid att besöka något av Stockholms  fina naturområden. Ett naturreservat som jag gillar är Hellasgården. Här kan man börja med att ta en promenad runt sjön för att sen grilla korv och värma sig framför de stora kolgrillarna.”

(mer…)

Material i rörelse

Hej Diana Orving, skapare av klänningen som är fotograferad på säsongens inbjudan och omslag! Dina kläder upplevs ofta svävande och vackra i rörelse, med fantastiska skärningar och materialval. Plaggen för ofta tankarna till dans. Dansare och dansföreställningar i olika form är också något du ofta samarbetar med och något du vid flera tillfällen valt att ta in vid presentationen av dina kollektioner.

(mer…)

STOCKHOLMSGUIDE FRÅN DISTRIKTETS VÄNNER

Hej Daniel Lindström, Fashion Editor och Creative Director på Café Magazine, var i Stockholm har du helst dina affärsmöten?
”Taverna Brillo. Ibland spenderar jag en hel dag här. Det är en fantastisk plats med bra mat, gäster och service. Det finns (nästan) alltid några bord tillgängliga.”

Vilken är Stockholms bästa restaurang och bar?
”PA&Co är allt man kan önska sig. En fantastisk bistro som passar perfekt för sena middagar med Stockholmsstammisar.”

Var hittar man Stockholms vackraste löp- eller promenadstråk?
”Djurgården. En lugn oas mitt i centrala Stockholm.”

Var hittar man Stockholms bästa shopping?
”Nitty Gritty. Den ledande och mest inspirerande multibrand-butiken i Skandinavien.”

Vilket är ditt bästa tips när man har en ledig dag i Stockholm?
”Nationalmuseet. Efter fem års renovering och ombyggnation är Sveriges konst- och designmuseum äntligen öppet igen. Det är en vacker miljö med så många föremål och konstverk att upptäcka.”

Framtidens retail

Vi fortsätter att utforska nya koncept och framtidens handel. Sneaky Steve är ett svenskt skomärke med stor kunskap inom hantverk och läder. De har flera egna butiker, driver egen e-handel och säljs hos drygt 400 externa återförsäljare. Under hösten testade de butikstrenden showrooming med digitala skärmar mitt i Nordstan i Göteborg. Vi har pratat med Sneaky Steves grundare Måns Månsson om hur han upplevde trenden showrooming samt hur man tror framtidens retail kommer utvecklas. 

Vilka är de främsta fördelarna med konceptet showrooming?

(mer…)

”Kunden ska känna sig sedd och omhändertagen”

Stockholm Fashon District hälsade på hos CC Skor och passade på att fråga Nelli Nilsson, Vice CEO och Business Developer, om de kommande butiksöppningarna och hur de gör för att vinna kundens hjärta online, så här svarade hon!

Berätta om er butik!

”CC-Skor grundades 1978 av Claudio Caracciolo som då drev företaget med sin fru Berith. Ursprungligen låg CC-Skor på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm och sedan 1989 är butiken en välkänd del av Sturegallerian. CC är initialerna till både honom och hans dotter Carolina Caracciolo. Idag driver Carolina (Owner & Creative Director) företaget tillsammans med Wiktor Sjövall (CEO) och jag, Nelli Nilsson (Vice CEO & Business Developer).”

(mer…)

Så tycker butikerna om REA och fenomen som Black Friday

För en tid sedan frågade vi på uppdrag av Stockholm Fashion Districts besökare vad ni med butik/e-handel tycker om reor, fenomen som Black Friday, Cyber Monday och rea i säsong 2018. Så här svarade ni!

En rea-period bör enligt majoriteten av de svarande vara 3 veckor lång och vara fokuserad till specifika perioder, annars skapas en nonchalant inställning till ordinarie priser menar majoriteten av de svarande i Stockholm Fashion District undersökning.
Jag skulle vilja hämta inspiration från andra branscher, så som bokhandeln. Bokrean är ett årligt evenemang i Sverige då butiker i hela landet säljer rabatterade böcker från och med ett gemensamt datum i slutet av februari. Det vore en jättebra idé att vinterrean med mode startade efter trettondagshelgen för alla modebutiker och fick vara ett evenemang på samma sätt.

(mer…)

Pressmeddelande 2019-01-31: Modeveckan i Stockholm Fashion District

Modeveckan i Stockholm Fashion District Den 4 februari startar modeveckan i Stockholm Fashion District. En vecka fylld av inspiration, kunskap och framtid, med öppna showroom och mässor laddade med kommande kollektioner, intressanta seminarier och flertalet event, mingel och ett 10 års jubileum. Nordic Lab återkommer med ett mer utvecklat koncept där kunskap och innovation presenteras i workshops och seminarier tillgängliga för alla besökare. Denna gång sammanfaller modeveckan i Stockholm Fashion District med visningarna under Fashion Week Stockholm och Stockholm Design Week, vilket ytterligare förstärker plattformen för mode i Sverige.

(mer…)

Stockholmsguide från distriktets vänner

Denna vecka är det Anna Gissler, VD för Stockholm Business Region, som delar med sig av sin Stockholmsguide. Stockholm Business Region är en koncern som tillsammans med dotterbolagen Visit Sweden och Invest Stockholm arbetar för att marknadsför och utveckla Stockholm som etablerings- och turistdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Organisationen arbetar också nära med näringsliv, akademi och olika organisationer så som Stockholm Fashion District.

Hej Anna Gissler, var i Stockholm har du helst dina affärsmöten?
”Jag gillar den avslappnade och internationella känslan en hotelllobby ger! Det finns många bra hotell i city som exempelvis At Six, Downtown Camper och Bank Hotel. Om du ska träffa ett start-up företag eller en entreprenör och vill ha en kreativ mötesplats så rekommenderar jag Epicenters lobby som är en flera bra co-working platser i Stockholm.”

(mer…)

Det sas på workshoppen Fibers & Facts

Under Preview Fabrics & Accessories den 23-24 januari när säsong spring/summer 2020 presenterades, inledde vi med fyra key talks av Anna-Lena Kroon, ACG Accent om etiketter och labels, Thomas Lundberg, NETT Int om denim, Marie Jonsson, Rekotex, om recycle och Malin Viola Wennberg, Mistra Future Fashion, fibrer – vad är hållbart. Därefter följde en workshop där vi diskuterade kunskapsglapp och frågor man bör ställa till sina leverantörer.

(mer…)

Framtidens Retail

Vallgatan 12 är en föränderlig och inspirerande arena med ett noggrant urval av mode och inredning. Här kan man mötas över en lunch i butikens restaurang eller spana in någon nyhet man har sett på butikens populära Instagram-konto. Gemensamt för kunderna som besöker Vallgatan 12 är att de är medvetna, trendkänsliga, vet vad de gillar och har ett intresse för miljön.

Berätta lite kort om Vallgatan 12 och vad ni erbjuder kunderna? ”Vallgatan 12 är en föränderlig och inspirerande arena med ett noggrant urval av mode och inredning. Det är en mötesplats över en lunch, men även en digital plattform. På Vallgatan 12 i centrala Göteborg samsas det lokala med det globala – allt under ett och samma tak. Vår styrka och det vi erbjuder våra kunder är en föränderlig miljö, och vi strävar efter att alltid ligga i framkant.”

(mer…)

Saddler med nytt showroom i Stockholm Fashion District

Senaste varumärket att flytta till Stockholm Fashion District är svenska Saddler med sina fantastiska accessoarer i läder, så som väskor, bälten och smartphonefodral. Vi passade på att ställa dem ett par frågor:

Varmt välkomna till Stockholm Fashion District! Berätta om Saddler.
”Saddler grundades 1986 och är idag ett av de ledande accessoarföretagen i Skandinavien. Design, kvalitet och gedigen kunskap inom läder kännetecknar oss. Saddler Scandinavia designar, producerar och säljer högkvalitativa läderaccessoarer. Vi skapar accessoarkollektioner för externa varumärken inom modebranschen samt för vårt egna varumärke SDLR. I allt från hur lädret har behandlats till hur designen är gjord och sömmarna sitter, präglas våra produkter av en genuin kärlek till materialet. Det spelar ingen roll om det är en stilren plånbok, en trendig weekendbag eller ett elegant bälte. När du håller någon av våra produkter i din hand, känner du tveklöst att den bär Saddlers signum.”

(mer…)

​Starkare plattform för mode

Denna gång sammanfaller Fashion Week Stockholm med visningar och Stockholm Design Week med modeveckan i Stockholm Fashion District. Association of Swedish Fashion Brands och Swedish Fashion Council presenterar Fashion Week Stockholm den 4-6 februari 2019, i ny regi. De båda organisationerna tar över ägandeskapet tillsammans och presenterar i samband med Design Week och Stockholm Fashion District en ny plattform för svenskt mode.

Bild: Fashion Week Stockholm

Har du ett intressant varumärke eller erbjuder en service som branschen behöver?

Kontakta oss, just nu planerar vi för 2019!

Vill du vara en del av Stockholm Fashion District hela året eller som gästutställare?
Kontakta Sofia Lidgren, sofia@stockholmfashiondistrict.se, eller telefon 073-539 03 66.

P.S. Syns du inte så finns du inte!
Stockholm Fashion Districts Mediakit

Partners

Alla varumärken

Kontakt

Info@stockholmfashiondistrict.se
+46 (0)8 411 00 22
Adress, Stockholm Fashion District: Augustendalsvägen 7, Box 107, SE-131 52 Nacka strand, Sweden.
Leveransadress och logistikcenter: Stockholm Showroom, Augustendalsvägen 5B, SE-131 52 Nacka strand, Sweden.
Adress, Association of Trade Partners Sweden: Vasagatan 46, box 3146, SE-103 62 Stockholm, Sweden.

Vill du vara en del av Stockholm Fashion District teamet? All rekrytering sker via Fredrik Ågren, Key Search Scandinavia, fredrik@ksscandinavia.se. Tillfällig förstärkning vid mässor & event samt praktikplats, kontakta oss på info@stockholmfashiondistrict.se.