DET ÄR MED ENORM SORG VI MEDDELAR ATT JAN BJÖRNUM, STYRELSEORDFÖRANDE I TRADE PARTNERS SWEDEN, HAR LÄMNAT OSS EFTER EN KORT TIDS SJUKDOM.

Det är med enorm sorg och ofattbar saknad som vi meddelar att Jan Björnum, styrelseordförande i Trade Partners Sweden, har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Våra tankar går till hans fru Helena Björnum, hans barn och barnbarn med stor tacksamhet för den tid vi fått tillsammans och hans stora livsgärning för agenter och distributörer i Sverige och internationellt.

Det var 1978 som Jan Björnum först blev medlem i Association of Trade Partners Sweden, då kallat Sveriges Handelsagenters Förbund. Han hade tagit över som återförsäljare av Birkenstocksandaler och under de mer än tjugo år som skovarumärket såldes av Jan etablerades varumärket som ett hushållsnamn och som en älskad toffla i hela Sverige.

1982 blev Jan utsedd till styrelseledamot för förbundet och 1988 vice ordförande. Sedan 1998 har han varit styrelsens ordförande. Med sitt entreprenöriella sätt och öppenhet var Jan en mycket omtyckt styrelseordförande och ett uppskattat bollplank för många av medlemsföretagen. Bland hans många gärningar kan etablerandet av Stockholm Shoe House tillsammans med VD Helena Waker nämnas särskilt och skobranschen hade alltid en speciell plats i Jans hjärta trots att han med sitt rättvisa sätt alltid hade lika mycket tid och passion för alla företag och branscher inom förbundet. Detta projekt krävde mod att gå emot en traditionell typ av verksamhet för ett förbund och etablera en affärsverksamhet, men för honom var beslutet aldrig svårt eftersom det så konkret efterfrågades av medlemsföretagen i skobranschen.

Jan hade ett stort kontaktnät och som en man av världen kunde han med lätthet konversera med människor från olika bakgrunder och av olika nationaliteter. Han gjorde ingen skillnad på näringslivspampar, kungligheter, företagare eller medlemmar av Trade Partners Swedens team och hade lika mycket tid till alla. Han tappade aldrig sin nyfikenhet på andra människor, sa aldrig nej till en ny idé och tog sig alltid tid att försäkra sig om att han förstått motivationen till ett förslag och motpartens synsätt. 

Vi som hade den stora förmånen att delta vid julmiddagar med Janne fick njuta av hans omsorgsfullt komponerade rim och visor där han med en stor dos humor och omtanke såg till att varje person nämndes för sina förtjänster det gångna året. Han bjöd gärna hem gäster till hans och Helenas egna hem och de var aldrig något mindre än det perfekta värdparet som generöst bjöd på sin värme.

När det stod klart för oss att denna sjukdom inte skulle gå att besegras var det en stor chock för oss alla som minns den friluftsälskande motionären som vinterbadar och älskar livet i naturen. Men som vid livets andra angelägenheter tog Janne sig tid att dela med sig av sina livsråd som han följde ända in i slutet. Släpp oförrätter och ha en positiv inställning till livet.

På grund av rådande omständigheter med Covid-19 hålls begravningen i kretsen av de närmaste. Trade Partners Sweden kommer att bjuda in till en minnesstund längre fram. 

Janne, du fattas oss.

Helena, Vanessa, Glenn, Anna-Karin, Janike, Jessica, Katarina, Gunilla, Sofia, Lisa, Naslin, Amanda och Nick samt styrelsen bestående av Anna, Anneli, Camilla, Haidi, Janne, Peter, Sophie, Erik, och Kim.