Vinnare av Encouragement for Action-kategorin Fashion Innovation
Innovation som löst tidigare olösliga problem eller bidragit till att medvetandegöra behovet av ett skifte i tankesätt.
Digitala och innovativa framsteg som lett till eller inom en nära framtid kommer att leda till en positiv hållbar förändring. Vi uppmuntrar de som med ett nytt perspektiv eller ny teknik hittat lösningar och sammanlänkat mode och utveckling. Innovation står för att våga vara visionär och bereda väg för andra.
IMOGO (2023)
Företaget startade 2018 kring en innovativ ny process för färgning av textilmaterial. Denna process kommer, när den implementeras, dramatiskt att minska den slösaktiga användningen av vatten, kemi och energi i textilfärgningsprocessen. Innovation är kärnan i imogo och alltid närvarande i allt vi gör.
Ambitionen är att genom samarbete med innovativa svenska teknikföretag även arbeta med hållbara textila processer, skapa mervärde för våra kunder. Vi strävar efter att utveckla hållbara lösningar för textilindustrin som bidrar till att lösa vår tids mest akuta utmaning, klimatförändringarna.
Wargön Innovation (2022)
Wargön Innovation – stödjer förändringsmakare inom textilindustrin. Wargön Innovation lever och andas hållbarhet. Det är deras anledning att existera. De stödjer start-ups med en möjlighet att påverka textilindustrin och företag som inser att hållbarhet är avgörande för att upprätthålla en konkurrenskraftig affärsmodell i en nära framtid.
Att samarbete och innovation är nyckeln till systematisk förändring är Wargöns fasta övertygelse. Det är även anledningen till att de fungerar som en katalysator för att bidra till genomförandet av hållbara ambitioner i branschen och omsätta idéer till verklighet. Deras kompetens finns inom industriell teknik, värdering och sortering med artificiell intelligens samt maskininlärning, cirkulära affärsmodeller och utveckling av framtidens material. De arbetar med nationella och internationella företag och forskare för att göra branschen mer hållbar för en ljusare framtid.
Coloreel (2021)
Coloreel är ett svenskt textilinnovationsmärke med en banbrytande teknik för broderi som möjliggör högkvalitativ färgning av textiltråd on-demand, vilket öppnar en hel värld av potential. Coloreel är en del av utvecklingen att skifta textilindustrin mot en mer hållbar produktion. Genom att omedelbart färga 100 % återvunnen polyestertråd under produktionen, finns det inget vattnavfall och därmed ingen vattenförorening. Att dessutom använda en enda trådrulle och nål innebär även att man minimerar trådslöseri.
Coloreels teknologi används både för att bevara hantverket, men samtidigt tar det broderi till nästa nivå. Den unika lösningen gör tidigare komplicerade konstruktioner med lättillgängliga, detta även när det kommer till färgskiftningar, texturer och andra fantastiska effekter. Genom att enbart använda en enda nål och tråd stärker Coloreel kreativiteten och förbättrar kvaliteten, likväl som effektiviteten – vilket gör det vanliga extraordinärt. I framtiden kan tekniken även användas för sömnad, stickning, vävning med mera. Resultatet är förstås broderi i sin fulla potential.
Guringo Designstudio (2020)
Streamateria™ startades 2014 av Erik Lindvall och Alexander och visionen är att skapa kläder med inspiration från skogen och naturens arbete med cirkuläritet.
Materialet är 100% komposterbart och efter användadet blir kläderna energi igen. Du skriver ut den när du vill, använder den och slänger den direkt i matkomposten där den återigen blir råvara för nya resurser. Deras plagg har samma biogaspotential som matavfall. Alla outfits börjar som virtuella pjäser men kan sömlöst föras in i den verkliga världen i Streamateria™-materialet genom en mass anpassad tryckproduktion utan avfall.
Streamateria är ett engångsmaterial som är designat för att ha en begränsad livslängd för att sedan brytas ner. Du printar den när du vill, använder den och slänger den direkt i matkomposten där den återigen blir råvara för nya resurser. Streamaterias plagg har samma biogaspotential som matavfall. Alla outfits börjar som virtuella pjäser men kan sömlöst föras in i den verkliga världen i Streamateria-materialet genom en massanpassad tryckproduktion utan avfall.
Tid är nyckeln. Tid är möjliggöraren som kan ta tillbaka skönheten och det samtida inom mode, men utan miljöskuld. Streamateria introducerar tid som en faktor vid design av modernt mode. I ett cirkulärt system är kvalitet inte något som består, utan något som lever och dör.
Plaggen är gjorda av ett print-on-demand-material som är gjort för att ha begränsad livslängd, detta produceras via en 3D-printad, massanpassad produktion. Materialet är gjort av cellulosa och matavfall, det är 100% cirkulärt och blir energi tillsammans med ditt matavfall via biogasförmultning. Streamateria skapas digitalt i CLO3D och är därför också optimerad för virtuell användning i spel. Produkterna kan förbli digitala och/eller materialiseras fysiskt i Streamateria-material utan någon miljöskuld.
Atacac (2019)
Atacacs vision och mål är att bevisa att det är möjligt att göra kläder på ett ansvarsfullt och hållbart sätt genom digitalisering. Genom att digitalisera sina kläder gör de det möjligt för användare att bära plagg i både virtuella och verkliga miljöer. Genom att flytta fast-fashion till virtuell verklighet kan människor utforska sin fåfänga och konsumera utan att förstöra planeten. När du blir kär i ett plagg kan du bestämma dig för att köpa en fysisk version för att bära och använda under lång tid. Genom att sälja plagget innan du producerar bidrar det till mindre överproduktion, lagerhållning och lån. Genom att digitalisera din kropp kan du virtuellt prova innan du köper och se till att beställa rätt storlek, vilket minimerar returer. Genom att erbjuda mönstren gratis i en modell i form av en öppen källkod, kan människor fortsätta att utveckla designen och förbättra produkterna. Sammantaget är en digitaliserad modell fördelaktig för alla – konsumenten, företaget och planeten. Det finns inte längre några ursäkter för klädföretag att hålla sig till gamlametoder och affärsidéer.
Fågeldräkten, 2022
Bilden är ett resultat av att en artificiell intelligens har ombetts att skapa en design till Atacacs nya kollektion. Resultatet kommer att användas för att skapa ”wearables” i Metaverse och producera två fysiska fågeldräkter. Atacac bad AI att skapa en bild av tre personer från det mest progressiva digitala modemärket i världen som besöker Paris, iklädda hyperkreativa kläder med ett fågeltema. Genom att använda 3D-mjukvaran Clo3D kunde Atacac skapa ett digitalt plagg. Den digitala tvillingen kan sedan användas i ett spel eller ett Metaverse. Det går även att exportera ett mönster för att producera en fysisk version.
We Are Spindye (2018)
We aRe SpinDye erbjuder hållbara polyestergarn och tyger för modeindustrin. Deras tillgängliga färgningsprocess är certifierad och helt transparent, den utvecklar tyger med överlägsen färgprestanda. We aRe SpinDye syftar till att inspirera textilvärlden att välja en modern och mer hållbar metod för färgning.
Du kan undvika våtfärgning helt genom att istället tillföra färg till fibern när den tillverkas. Med We aRe SpinDyes metod integreras färgpigmentet i materialet från början, utan användning av vatten.
Metoden har flera funktionella fördelar:
- 75 % mindre vattenförbrukning
- 90 % mindre kemikalieförbrukning
- Avsevärt förbättrad energiförbrukning -25 %
- CO2-avtryck minskat med 30 %
För att tillverka garn och tyger använder de 100 % GRS-certifierad återvunnen polyester från avfall eller återvunna kläder och lämnar vatten utanför ekvationen, räddar planeten, en medvetet färgad produkt i taget.