Hållbarhetspriset Challenge The Fabric delas ut för första gången under London Fashion Week

Hållbarhetspriset “Challenge the Fabric” (CTF) instiftades för att öka medvetenheten för nya textilier, samt för att stötta och inspirera nya modedesigners att prova nya material. Bakom priset står Ekman & Co och Swedish Fashion Council tillsammans med partners.

Elva nominerade talanger från de mest inflytelserika designskolorna i världen har fått möjligheten att skapa en kollektion helt i materialet viskos och de utvalda finalisterna får chansen att presentera sina kollektioner under London Fashion Week.  Plaggen kommer vara en del av talangernas avslutningskollektion, och ses som en del av arbetet för att öka kunskapen kring materialets olika karaktärer för framtidens modedesigners.

Vinnaren av CTF Award utses av en internationell jury med stor expertis och erfarenhet från olika områden inom modebranschen. Juryn består av The Gentlewoman’s chefredaktör Penny Martin, Diet Pradas grundare Tony Liu och Lindsey Schuyler, Re-Edition magazine’s chefredaktör Jo Barker, Instagram magazine Th_Rlty_Shw grundare Tiffany Godoy, och grundaren och designern för Vyner Articles Heikki Salonen, artisten and designen Ecco2K, Zak Arogundade och den Svenska designern Ann-Sofie Back.

Viskos har ett naturligt ursprung och utvinns från trä vilket gör det till ett naturmaterial som bomull och siden. Utöver att uppmärksamma viskosens potential för nästa generations modedesigners så vill initiativtagarna också influera textilindustrin att förbättra processen kring viskos och göra den mer hållbar.

De nominerande designerna:
– Anna Bernal, Arnhem Fashion Design

– Brandon Wen, Royal Academy of Fine Arts, Antwerp

– Christine-Marie Valtonen, Aalto University of Arts, Design & Architecture, Helsinki

– Danni Jin, Tsinghua University, Beijing

– Elena Veleze, Parsons School of Design, New York

– Harry Freegard, Central Saint Martins, London

– Jae Won Koo, London College of Fashion

– Kajsa Willumsen, The Swedish School of Textiles, Borås

– Paolo Carzana, University of Westminster, London

– Yiyuan Sun, Donghua University, Shanghai

– Zhenyuun Yang, Beijing Institute of Technology