Modesamarbeten vi minns

Collaborations är innevarande säsongs tema och med det vill vi lyfta samarbetets kraft. Därför vill vi passa på att uppmärksamma några av modeindustrins mest spännande samarbeten från tidigare säsonger. Budgetkedjor som samarbetar med haute couture, sportvarumärken som parat ihop sig med it-varumärken och samarbetet mellan två av Sveriges mest älskade varumärken som genom en oväntad kombination gav oss ha-begär. Genom att arbeta tillsammans skapar vi möjligheten att upptäckas av nya målgrupper och lär oss av varandra.

Karl Lagerfelt och H&M
2004 lanserades H&M:s första designsamarbete och det var ingen mindre än superdesignern Karl Lagerfeld som var först ut. Kollektionen bestod av 30 plagg. Det blev rusning till butikerna direkt och det mesta blev slutsålt på en timme.

Margiela och Hermés 
1997-2003 ledde Martin Margiela arbetet med det franska modehuset Hermès prêt-à-porter-kollektioner. Samarbetet visade sig bli en av modehistoriens mest spännande bedrifter. Under våren 2019 visades plagg, bilder, skisser och kortfilmer från samarbetet i utställningen ”Margiela – Åren med Hermès” på Artipelag i Stockholm.
Crocs och Balenciaga
Säsongen SS18 presenterade Balenciaga sitt samarbete med skoföretaget Crocs. Förutom att de välkända Crocstofflorna hade fått en ny sula hade även designern Demna Gvasalia stylat skon med flera olika pins.
Acne och Fjällräven
Hösten 2018 så presenterade Fjällräven och Acne Studios sitt samarbete. Kollektionen består av Fjällrävens klassiska produkter, så som dunjackan ”Expedition”, jackan Grönland och den välkända ryggsäcken Kåken, som alla har fått en ny twist designat av Jonny Johansson på Acne.
Stella McCartney och Adidas
amarbetet mellan Stella McCartney och Adidas startade redan 2005 och har sedan dess varit en framgångssaga. Adidas står får funktion och högteknologiskamaterial och Stella McCartney designar hållbara och unika produkter. Tillsammans erbjuder de sina kunder unika träningsplagg inom löpning, yoga, tennis och simmning. Stella McCartney har också tagit med sig sitt veganska mindset in i samarbetet och alla produkter är helt fria från animaliska produkter.

Andra samarbeten vi gillar:
Supreme + Louis Vuitton
Sneakersnstuff x Converse
Nitty Gritty x Tricker´s
Sterling Ruby x Raf Simons
Hermès x Apple Watch
Beyoncé x Balmain