En stor dos modeinspiration – här är 10 utställningar att besöka hösten 2022!

Vill du, precis som vi, ta tillfället i akt under hösten att njuta av en kulturell upplevelse och insupa lite inspiration när dagarna känns korta och grå? Då har du kommit helt rätt, nedan listar vi nämligen tio utställningar att besöka i Sverige i höst – alla med en koppling till mode och textil. 

Foto till vänster: Textilmuséet pressbild. Fotograf: Peter Segemark / Pressbild Nordens Paris. Fotograf: Hendrik Zeitler

Augusta Ludin – Sveriges första modehus
Var:  Stadsmuseet, Göteborg
Utställningsperiod: 2 april 2022 – september 2023

Augusta Ludin anses vara den allara första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade sin ateljé 1867. Hennes kreationer fäljde det parisiska modets strömningar och bars av personer från kungahuset såväl som från kulturvärlden. 

Läs mer här.


Foto: Pressbild Augusta Ludin. Fotograf: Ewa-Marie Rundquist.


British så in i Norden
Var: Nordiska museet, Stockholm
Utställningsperiod: Tillsvidare

Utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En historia som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på nordiska!

Läs mer här

 


Foto: Pressbild Nordiska Muséet. Fotograf: Peter Segemark

 

Fabriken
Var: K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm
Utställningsperiod: Permanent

En ny, permanent utställning om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från början av 1800-talet till idag.

Läs mer här

 

Kläder och Couture
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: Permanent

En historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930–1970-tal. 

Läs mer här

 

Nordens Paris
Var: Nordiska museet, Stockholm
Utställningsperiod: pågående – 1 oktober 2023

Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Välkommen till en modeutställning som förflyttar dig till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm

Läs mer här


Foto: Pressbild Nordens Paris. Fotograf: Hendrik Zeitler

Modest Fashion
Var: Slottsholmen, Malmö
Utställningsperiod: pågående – 23 november 2023

Modest Fashion är en global modetrend som fick ett stort genombrott under 2010-talet. Modeintresserade unga kvinnor i Malmö har, tillsammans med studenter från Tillskärarakademin, tolkat stilen genom att tillsammans designa och ta fram nya plagg. Under utställningen visas även designskisser, filmer och andra exempel på plagg inom klädstilen.

Läs mer här

 

Mönstermani – Svensk textildesign 1920–1990-tal
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: pågående – 19 februari 2023

Utställningen är baserad på boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen” av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. En inspirerade färg- och formupplevese i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak.  

Läs mer här.


Foto: Pressbild Textilmuséet. Fotograf: Jan Berg.

 

Textil Kraft
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: Permanent

En basutställning om textilindustri där man som besökare möter spännande berättelser från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Det är en dramatisk iscensättningen av den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad, speglad av de villkor som präglar dagens masstillverkning utomlands. 

Läs mer här.

 

Textil trilogi del 2 – en viss kontroll
Var: K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm
Utställningsperiod: pågående – 12 november 2022

Den textila praktiken kräver ett visst mått av kontroll, inte minst vid ett sidenväveri som KA Almgren. Tusentals trådar har sin rätta plats och sin specifika funktion i den stora väven. Det finns ett system, en ordning – en plats för allt. Läget är under kontroll, som det verkar. Fiber Art Sweden bjuder in fem konstnärer som på olika sätt inkluderar idén om ordning i sina arbeten: Ebba Andersson, Emilia Elfvik, Heli Tuori Luutonen, Tomas Robefelt och Grethe Wittrock.

Läs mer här.

 

Valentino Garavani – Virtuellt museum

Var: http://www.valentinogaravanimuseum.com
Utställningsperiod: Permanent

Info: Valentino Garavani, en av världens främsta modedesigners, har definierat en unik värld av couture i nästan ett halvt sekel. Nu tar hans prestation en radikal ny form, i linje med husets kreativa traditioner. Över 5000 dokument har installerats i ett spektakulärt 3D-palats i Valentino Garavanis virtuella museum.

Läs mer här

Nyheter