En stor dos modeinspiration – här är 14 utställningar att besöka sommaren 2022!

Vill du, precis som vi, ta tillfället i akt under sommarens kanske lite svalare dagar att njuta av en kulturell upplevelse och insupa lite inspiration inför hösten? Då har du kommit helt rätt, nedan listar vi nämligen 14  utställningar att besöka i Sverige i sommar – alla med en koppling till mode.

Foto till vänster: Textilmuséet pressbild. Fotograf: Peter Segemark / Pressbild Nordens Paris. Fotograf: Hendrik Zeitler

Ada´s Dream
Var: K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm
Utställningsperiod: pågående – 18 augusti 2022

Sedan K.A. Almgrens tid har vävstolar datoriserats. Inom handvävningen finns idag vad som kan sägas vara en motsvarighet till jacquarden i vad som benämns TC2 (Thread Controller). En sådan finns på Konstfack i Stockholm. TC2 styrs genom en dator men vävningen sker för hand. I den har de tre kandidatstudenterna Emeile Ivert, Erika Coleman och Rebecka Jonsson framställt sina examensarbeten som visas under sommaren 2022.

Läs mer här.

 

Augusta Ludin – Sveriges första modehus
Var:  Stadsmuseet, Göteborg
Utställningsperiod: 2 april 2022 – september 2023

Augusta Ludin anses vara den allara första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade sin ateljé 1867. Hennes kreationer fäljde det parisiska modets strömningar och bars av personer från kungahuset såväl som från kulturvärlden. 

Läs mer här.


Foto: Pressbild Augusta Ludin. Fotograf: Ewa-Marie Rundquist.


Boråstapeters Mönsterskatt
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: pågående – 4 september 2022

Låt oss göra ett djupdyk i Boråstapeters mönsterskatt. En kreativ och inspirerande foajé-utställning, så här har du aldrig sett Boråstapeter förut!

Läs mer här.


British så in i Norden
Var: Nordiska museet, Stockholm
Utställningsperiod: Tillsvidare

Utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En historia som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på nordiska!

Läs mer här


Foto: Pressbild Nordiska Muséet. Fotograf: Peter Segemark

 

Fabriken
Var: K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm
Utställningsperiod: Permanent

En ny, permanent utställning om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från början av 1800-talet till idag.

Läs mer här

 

Kläder och Couture
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: Permanent

En historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930–1970-tal. 

Läs mer här

 

Looking Forward
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: pågående – 28 augusti 2022

Årets avgångsstudenter vid textil- och modedesignutbildningarna på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås ställer ut sina arbeten. De utställda projekten visar olika möjligheter inom framtidens textil- och modedesign genom linsen av en ny generation designers redo att utmana det befintliga. Här föreslås nya visioner utifrån framsteg inom textil materialitet, designmetoder och hållbar design.

Läs mer här


Nordens Paris
Var: Nordiska museet, Stockholm
Utställningsperiod: pågående – 18 september 2022

Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Välkommen till en modeutställning som förflyttar dig till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm

Läs mer här


Foto: Pressbild Nordens Paris. Fotograf: Hendrik Zeitler

 

Modest Fashion
Var: Slottsholmen, Malmö
Utställningsperiod: pågående – 23 november 2023

Modest Fashion är en global modetrend som fick ett stort genombrott under 2010-talet. Modeintresserade unga kvinnor i Malmö har, tillsammans med studenter från Tillskärarakademin, tolkat stilen genom att tillsammans designa och ta fram nya plagg. Under utställningen visas även designskisser, filmer och andra exempel på plagg inom klädstilen.

Läs mer här

 

Mönstermani – Svensk textildesign 1920–1990-tal
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: pågående – 19 februari 2023

Utställningen är baserad på boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen” av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. En inspirerade färg- och formupplevese i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak.  

Läs mer här.


Foto: Pressbild Textilmuséet. Fotograf: Jan Berg.

 

Textil Kraft
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: Permanent

En basutställning om textilindustri där man som besökare möter spännande berättelser från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Det är en dramatisk iscensättningen av den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad, speglad av de villkor som präglar dagens masstillverkning utomlands. 

Läs mer här.

 

The new Black Vangaurd – Fotografi mellan konst och mode
Var: Fotografiska, Stockholm
Utställningsperiod: 20 maj 2022 – 2 november 2022

The New Black Vanguard samlar fotografer från olika länder som arbetar på varsitt håll, men med samma mål: att omkullkasta gamla representationsmodeller och lyfta det svarta motivet i fotografi- och modevärlden.

Läs mer här

 

Valentino Garavani – Virtuellt museum
Var: http://www.valentinogaravanimuseum.com
Utställningsperiod: Permanent

Info: Valentino Garavani, en av världens främsta modedesigners, har definierat en unik värld av couture i nästan ett halvt sekel. Nu tar hans prestation en radikal ny form, i linje med husets kreativa traditioner. Över 5000 dokument har installerats i ett spektakulärt 3D-palats i Valentino Garavanis virtuella museum.

Läs mer här

Nyheter