Personal shopping och stil med Cilla Uhrus

Under Trends & Orders berättade  Cilla Uhrus, Personal Shopper och säljare av varumärkerna Haust Collection, Smashed Lemon, Escorpion, Toni och Promise som utgår från Stockholm Showroom, för kollegor och butiker om hur det är att arbeta som Personal Shopper och gav sina bästa tips för att hjälpa kunden hitta sitt eget uttryck. Vi fick en egen pratstund med Cilla efter workshopen för att lära oss mer om servicen Personal Shopping, vilka som är kundgruppen och vad som egentligen är en personlig stil. 

 Vad innebär tjänsten Personal Shopping?
”Personal shopping är en tjänst som hjälper kunder hitta nya stilfavoriter, få kunskap om vilka kläder som passar ens kropp och framförallt hjälper kunden att spara tid.”

Vilka är dina kunder?
”Våra kunder är framförallt kvinnor med den gemensamma nämnaren att de inte har tid att gå i affärer på grund av ett fullspäckat schema. Ofta tycker de inte heller att det är så roligt. En typisk kund är mellan 35 och 55 år och upplever att hon har tappat bort sin personliga stil någonstans mellan karriären och småbarn och behöver hjälp att hitta kläder som passar personen hon är idag.”

Hur går det till när man bokar en personlig stylist?
”När vi träffar en kund för första gången så ses vi ofta hemma hos henne. Detta för att hon ska kunna visa hur hennes garderob ser ut idag, vilka som är hennes favoritplagg och det ger oss en möjlighet att snabbt få en känsla för kundens stil och livssituation. Sen åker vi runt till butiker och plockar kläder och accessoarer till kunden som hon i lugn och ro får prova hemma. Det hon gillar behåller hon, och resten lämnar vi tillbaka till butikerna.”

Vad är viktigt att tänka på när man arbetar som Personal Shopper?
”Att skapa förtroende och en relation med kunden. De flesta kvinnor har en väldigt tydlig bild av vad de gillar och inte gillar och vilka kläder som passar dem. Ibland behöver man utmana kunden att våga prova nya saker, och då är det viktigt att kunden känner förtroende.”

Vad är ditt tips om man är intresserad av att utöka sin butiksverksamhet med en Personal Shopping-service?
”Det första tipset är att börja göra research och kontakta kunderna du har i din butik eller ditt område som du tror skulle vara intresserad av servicen. Vi har lärt oss att kvinnor ofta är rädda för att be om hjälp och särskilt när de gällerden här typen av service som många upplever att de borde klara själva. Då är det viktigt att vara beredd på att man i många fall måste fråga och informera kunden flera gånger för att kunden ska våga testa. Men när de väl har testat, då är de fast! Ett sätt att testa på konceptet kan vara att börja i liten skala med att arbeta mer aktivt med personlig styling i butiken. Ta anteckningar på vad kunden handlar och på vilka färger och plagg hon gillar för att vid ett senare tillfällen kunna tipsa om en ny topp som har kommit in som passar perfekt med den gröna kjolen hon har hemma.”

Du pratar mycket om att hitta sin personliga stil, men vad innebär det egentligen?
”Personlig stil är precis som det låter något som är väldigt individuellt. För mig personligen så handlar min stil mycket om min dagsform. Ibland vill jag klä mig i plagg som utstrålar attityd och edge, ibland vill jag synas och ta plats och då bär jag färg eller så vill jag känna mig kvinnlig och då bär jag en härlig klänning. Många av kunderna vi jobbar med är väldigt tydliga i sin stil och det är mitt jobb som Personal Shopper att hjälpa dem hitta nya sätt att uttrycka den stilen.”

Vilka tre plagg tycker du är viktigast att man har i sin garderob?
1.En klassisk och stilig kostym som sitter som en smäck: Den går att styla i oändlighet och passar både till vardag och fest beroende på hur den stylas.
2. Ett snyggt ytterplagg. Detta är ett plagg som många glömmer eller inte tycker är så viktigt, men vi som bor i ett såkallt land som Sverige bär ju faktiskt våra ytterplagg extremt mycket. Kom också ihåg att ytterplagget är ofta det första man ser när man möter en ny person och då är det viktigt att den representerar ens stil och personlighet.
3. Ett par snygga men bekväma skor: I ett par välvårdade skor i en färg du gillar och med en med en klackhöjd som känns bekväm kommer du alltid vara rätt!