Rapport från MICAM i Milano

Den kraftigare och bredare klacken är tillbaka samtidigt som den bekväma chunky sneakers trenden fortsätter att vara stark. På herrsidan får skorna detaljer som passar friluftslivet och 70-talets zip-sko gör comeback. Och om vi ska tro trendspanarna är gult nästa säsongs färg.

Retro-trenden – med mycket rutigt, inspiration ifrån 60- och 70-talet. Genomtänkt hantverket, fina sömnader och re-design på vintageplagg tillsammans med en modern och praktisk design är något av kännetecknen på den här trenden.

Light Magic trenden – Addera festliga och glamourösa detaljer till vardagliga tillfällen. Att ta hjälp av romantiska influenser, broderier, stora smycken och stenar såg vi hos många utställare och ser fram emot att se i butikerna i vår.

Freestyle trenden – Många designers och utställare visade under mässan produkter med influenser från olika kulturer. Genom att blanda olika mönster och material från olika delar av världen skapas en spännande mix vilket ger möjlighet till en lekfull och personlig statement-styling. Vi kommer också se mer styling där traditionellt festliga plagg används i vardagen.

Utställarna under MICAM var överens, SS19:s trendfärg kommer att vara gult.

En av skomodellerna som vi kommer att se i butikerna nästa vår och sommar är Chunky Sneakers. Vilket är perfekt, eftersom de är något av de skönaste man kan ha på fötterna. Vi kommer även att se mer klackar i butiken igen, gärna med kraftigare och lite bredare klack. Sockbootsen som vi såg redan förra säsongen ser vi återigen nästa vår och sommar, men då gärna i en färg, t.ex. grönt eller vinrött. De får gärna vara dekorerande med brodyrer eller – om man är riktigt modig – strass.

På herrsidan var det mycket praktiska skor som visades upp. En sportig slingback-sandal spås att bli en stor framtida trend. Under 2018/2019 fortsätter sportindustrin och det växande friluftsintresset även att påverka hur trenderna i städerna kan se ut. Detta har gjort att vi under SS19 kommer att se mycket  outdoor-sneakers som är influerade av vandringskängor och trailskor.
En herrsko som vi såg hos många utställare under mässan var också 1970-talets Zip Boots. En stilren och lite mer enkel modell av de traditionella Western-bootsen.