SFD-TEAMETS STOCKHOLMS GUIDE

Hej Lisa Ekman, Communications Assistant Stockholm Fashion District
Var i Stockholm finns den bästa shoppingen?
”Jag tycker om konceptbutiker där man kan hitta allt man behöver; kläder, inredning, smink och kanske också köpa en kopp kaffe. Om du också gillar det så är butiken Arket på Drottninggatan ett hett tips. Jag tycker också om butiker med personal som ger det lilla extra och det gör dom verkligen i Grandpas butiker och eftersom jag också kan shoppa alla mina favoritvarumärken där så vill jag också rekommendera ett besök där.”


Vilken är din bästa höstaktivitet i Stockholm?
”Min bästa höstaktivitet kan man faktiskt göra vart man än befinner sig i Sverige, det är nämligen dagbio. Att få försvinna in i en spännande filmvärld i två timmar med massa lösgodis och en Päronmer är det mysigaste jag vet. Bäst på bio just nu är A Star is Born med Lady Gaga och Bradley Cooper – Se den!”

Berätta om en perfekt lördag!
”Jag vaknar klockan 8.30 vilket en helt perfekt tid enligt mig, tillräckligt länge för att jag ska känna mig utvilad men inte så sent att det känns som hela dagen har försvunnit. När mina kompisar äntligen har vaknat så ses vi på mitt absoluta favoritställe i Stockholm, Pom och Flora. Här äter jag en Bounty Gröt som innehåller rostad riven kokos, cacao nibs, skivad banan & kokosvisp (!!!) och dricker en skummig matcha latte.
Sen går hela gänget med raska steg ner mot stan med målet att hitta en fin födelsedagspresent inför födelsedagsfest ikväll. Jag älskar att fira saker så att få fira en kompis födelsedag är helt klart en del av en perfekt lördag.
När presenten är inhandlad firar vi livet med ett glas bubbel på Boquerian innan det är dags att börja förbereda sig för kvällens födelsedagsfest. Denna perfekta lördag avslutas sen med en stökig hemmafest hos födelsedagsbarnet med discolampor, 90-talsklassiker, quiz och dans i soffan.”
Var äter man Stockholms godaste mat?
”Finns få saker som slår menyn på Pom och Flora, men om man vill äta något annat än frukostmat så är Nybrogatan 38 och Supper Stockholm två restauranger där du inte kommer att bli besviken.”
Vilken är din paradrätt?
”Jag är tyvärr inte så bra på att laga mat, men jag har en paradrätt som passar både bra i matlådan och när man ska laga en skrytig middag till sina nya svärföräldrar. Jag kallar den ”Livets Godaste Gryta”! Den innehåller bland annat sötpotatis, aubergine, kokosmjölk och jordnötssmör och servera den med kokosris.” (Se recept nedan.)
När du hör den här låten kan du inte sitta still.
”Gillar allt från vår svenska stjärna Zara Larsson, men om det ska dansas så finns det inget som slår spellistan All out 90s på Spotify med klassiker från Britney Spears och Destiny´s Child.”

 

Sötpotatisgryta med aubergine, kokosmjölk och jordnötssmör. 

4 portioner,

1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja till stekning

1 msk röd currypasta
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 burk kokosmjölk
200g passerade eller krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning

riven ingefära (en bit på ca 5 cm)
0,5 dl vin (jag har testat med både vitt och rött vilket båda funkade prima, men för alkoholfritt alternativ kan du använda matlagningsvin eller extra limesaft)
2 msk jordnötssmör
1 dl röda linser
1 lime (halva till grytan och halva till servering)
färsk koriander
salt och peppar

Koksriset
jasminris
1 burk kokosmjölk
0,5 dl kokosflingor

1. Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan (detta är för att vattna ur dem).

2. Hacka lök och vitlök och tärna sötpotatisen. Fräs currypastan i 30 sekunder i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.

3. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk, passerade/krossade tomater, buljongtärningen, vinet och sedan linserna. Tillsätt även riven ingefära, 2 msk jordnötssmör, saften från en halv lime och ett par matskedar hackad färsk koriander. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 40 minuter. Tillsätt vatten eller mer passerade tomater om grytan blir för tjock.

4. Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken och tillsätt kokosflingorna. Du ska alltså koka riset i både vatten och kokosmjölk.

5. Torka av vattnet från aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på medelhög värme. De är klara när de är genomstekta och mjuka och har färg på båda sidor. Lägg ner dem i sötpotatisgrytan och smaka av alltihop med salt och peppar.

6. Servera sötpotatisgrytan med kokosriset, färsk koriander och en limeskiva. Ät och hör änglarna sjunga.