Westernboots hösten hetaste sko-måste!

Det är dags att släppa fram din inre western-älskare, för denna höst är cowboybootsen eller kanske hellre westernbootsen brinnande heta. Med jämna mellanrum dyker westernboots upp på modehimlen för ett gästspel i modesalongerna och nu är det dags igen.

Trenden har legat och bubblat några säsonger nu och den som följt visningarna på modeveckorna har säkert noterat att Saint Laurent, Fendi och Off-White med flera har visat westernboots på catwalken. Men kan ni historian om westernboots?

Att det är en ridstövel vet många och därför förknippas den gärna med ”the wild wild west” i USA. Det är riktig att stöveln fick sitt genomslag i USA, men den bars redan på 1600-talet i Spanien av spanska cowboys. Ursprungligen gjordes stöveln för hand med en rund eller fyrkantig tå, högt skaft och en hög klack. Klacken behövde höjd för att förhindra foten att halka fram i stigbygeln och fastna. Skaftet gjordes högt för att hålla stöveln på plats, skydda ankeln och underbenet i sadeln och på marken mot stenar, taggar och skallerormar. Under industrirevolutionen startade fabriksproduktion av bootsen och med det skapades en ökad efterfrågan om finare boots, med sticklingar på skaften och utsmyckningar. Boots vars användningsområde inte främst var i sadeln utan som finboots på den lokala saloonen.

Med tiden har bootsen förändrats. Den höga klacken har försvunnit till förmån för bekvämare och mer gåvänliga boots, men med tillagd spetsig tå som i sin tur ger en mer obekväm sko. Trenden har självklart också hittat till Stockholm Fashion District. I höst/vinter och tidig vår syns bootsen hos flera av leverantörerna, däribland finska Pomar som har tagit fram en riktigt ”old school” så kallad ”roper boot” med fyrkantig tå och låg klack samt remmar för sporrar. En boot som får sin bärare att känna sig välklädd. Pomar arbetar också mycket med hållbarhet vid tillverkningen. Söker du en edgy boot med attityd ska du kika in hos KMB som representeras av Anders Ståhl Trading. Här hittar du bland annat ett par lågskaftade pytonboots med en lutande chunky-klack för en klubbkväll. Gardenia Copenhagen har flera modeller för dig som söker graciösare stadsboots, men fortfarande med attityd. Här finns flera modeller med högre klack, sticklingar på skinnet, samt i flera färgställningar.

Gör dig redo för hösten som en riktig cowboy redan idag, nästa säsong kommer de att vara mainstream!