Ali Lamu

Väskor med ett viktigt innehåll!

Ali Lamu väskkollektion föddes ur mötet mellan Daniella och Ali på en strand på ön Lamu utanför Kenyas västkust. Daniella berättar hur det gick till:

– En dag när havet var grovt och omöjligt för fiske kom Ali till mig och bad om jobb. Jag sa till honom att jag tyvärr inte hade något arbete men jag frågade honom om han visste var jag kunde köpa en av dessa gamla ”Tanga”segel, för jag tittade alltid på dem som ett konstverk designat av vinden, solen, havsvattnet, regnet och åren av resor över havet. Ali kom tillbaka några dagar senare med ett gammalt segel. Färgen var magnifik, en brunaktig färg omöjlig att reproducera. Det var vädret och åren på havet som var konstnären, inte människans hand. Vi började öppna seglet och titta på den, mitt i det fanns ett stort hål som troligen skapades av vindens styrka. Jag tittade på den och sa … ”den här ser precis ut som hålet jag har i mitt hjärta just nu, skapad av kärlekens styrka och smärta”. Dagen efter kom Ali med en burk röd och svart färg, och tillsammans började vi måla ett stort rött hjärta runt hålet, och så här gick det till när Ali Lamu startade, på grund av ett brustet hjärta!

Idag har sagan utvecklat sig till ett företag där hantverk, medmänsklighet och återbruk är ledorden.

Original väskorna från Ali Lamu tillverkas av seglen från ”Dhows”. ”Dhows är de segelbåtarna som används för transport och fiske och själva Dhows seglet heter på swahili ”Tanga”. Tanga gav namnet till den första väskmodellen – The Tanga Week End Bag.

Alla väskorna och accessoarerna som ingår idag i Ali Lamus kollektion tillverkas på ön Lamu, för hand, med så mycket återvunnet material som möjligt och med många människor inblandade i processen. För själva tillverkningen av en väska behövs faktiskt 7 personer som jobbar med allt från att söka seglen fram till det sista stygnen och ytterligare några personer behövs för att hålla i administrationen. Det är just detta som är det viktiga med Ali Lamus väskor – att många människor får jobba. Ju mer människor som har ett jobb och ett syfte, ju mer människor som får en möjlighet att ta sig ur en fattigdom som är så djup och inrotade över generationer att hopp om en bättre framtid har sedan länge försvunnit. Att man dessutom få tillverka en vacker, unik och cool väska är en bonus.

Som ni förstår så är vi extra stolta på Sufraco Fine Brands att kunna sälja dessa väskor. Och Ni, ni skall vara extra stolta när ni köper en väska från Ali Lamu, för det är mycket mer än bara en väska!

Kontakt

Mötesförfrågan Ali Lamu

I formuläret kan du fylla i ett önskat datum för möte och en hälsning. Kom ihåg att skriva i din mailadress korrekt för att bekräftelsen ska nå dig. Endast bekräftade mötesförfrågningar gäller.

  • MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ
  • Hidden