“From fast fashion to art passion” en intervju med Christina Julsgaard

I samband med årets upplaga av Affordable Art Fair har vi träffat konstnären Christina Julsgaard. Hon har en bakgrund som kläddesigner och är mycket framgångsrik med sina färgstarka, expressionistiska och kontrasterande kompositioner i både Skandinavien, Europa och USA. Vi har pratat med Christina om hennes fascinerande väg från mode till målningar och hennes inställning till att skapa. 

Hennes konst och design har alltid handlat om att föra något vidare till andra och bidra med något positivt i denna värld. På Christinas visitkort skulle det faktiskt kunna stå multi-artist. Som ung och ultrakreativ designer och entreprenör med huvudet fullt av idéer och drömmar skapade hon tidigt en framgångsrik karriär i modebranschen med sitt minimalistiska klädmärke YIIP Copenhagen. Från 2001-2008 designade, producerade och sålde hon sitt eget klädmärke under namnet YIIP Copenhagen till modebutiker över hela världen. Christina har jobbat med mode sedan hon var 20 år gammal och är väl insatt i modebranschen. Hon har sålt kläder till världens alla hörn, 2002 öppnade hon sin första butik på Frederiksberg efterföljt av en stor profilbutik på Bagerstræde i Köpenhamn som hon drev fram till 2007. 

När Christina Julsgaard sålde sin butik 2007 lanserade hon istället en webbshop. Hon designade sin sista YIIP-kollektion 2008 och avvecklade efter eget val sitt varumärke för att sedan starta upp som artist på heltid. Hon visste ingenting om konstvärlden men bestämde sig för att använda samma tillvägagångssätt och recept som när hon marknadsförde och sålde sina samlingar.

Stilen är abstrakt och expressionistisk och färgvalet hålls oftast i rent neutrala grå, svarta och sandfärgade nyanser, till vilka en twist av pang från gult, aqua och lila läggs. Inspirationen hämtas från tidens trender och uttrycker också en djup fascination för naturen, vare sig det är den dramatiska färgförändringen av himlen eller havet eller de nakna silhuetterna av trädtopparna vid horisonten.

Vad vill du förmedla med din konst?
”Jag har alltid varit en drömmare, men också en person som, om jag tror på något, konsekvent går efter det. Jag är inte rädd för att ta lite chanser då och då. Min konst handlar i första hand om att inspirera och föra energi vidare, världen behöver positiv energi och kärlek. Det är så många som kämpar varje dag. Om jag kan dela med mig av min kärlek och energi så att folk ser livet lite ljusare så tycker jag att det är en enorm prestation. Jag vill verkligen göra skillnad där jag kan och jag känner att jag gör det genom min konst. Folk skriver till mig flera år efter att de har köpt mitt verk och berättar att de blir glada varje gång de tittar på det, vilket gör mig väldigt tacksam. Då vet jag att jag har bidragit med lite energi och att någon förhoppningsvis mår bättre.” 

Vad är det med dina verk som inspirerar människor?
“Allt jag tar med mig i mina verk är den energi jag har i mig. Det finns ofta något som människor kan reflektera över och låta sig helas av. Det finns både spontanitet, vildhet och mycket färg i mina verk. Färger kan göra mer än vi tror. Jag målar ofta med klara färger, vilket kan hjälpa till att lyfta energin. Det är ett av mina sätt att uttrycka mig. Jag är en föredetta kläddesigner, och allt jag jobbar med kommer från en utgångspunkt av grafik, färg och känsla. Jag har faktiskt målat, ritat och skapat ända sedan jag var barn, och jag har varit egenföretagare i över 20 år. Att skapa ligger så djupt i mig. Jag har en popcornhjärna vilket gör att jag ofta får många idéer. Jag gillar att shoppa mycket av dem. Så det gäller att vara strukturerad för att nå alla, ha ha… Jag älskar att måla och jag blir riktigt lycklig när jag gör det. De känslorna, hoppas jag, smittar av sig. Mina bilder är abstrakta, så det är upp till betraktaren att tolka och reflektera över det de ser. Även om du tittar på samma bild varje dag, finns det så många egenheter som du kan utforska om och om igen. Det finns många detaljer och eftersom det är abstrakt får du inget levererat – det är din egen fantasi som måste berätta vad bilden kan föreställa. Att ha konst i sitt hem gör att man väcker sin egen livslust, inspiration och kreativitet varje dag, vilket jag tycker är fantastiskt.” Jag är en självlärd konstnär och har alltid tittat inåt när jag har skapat något. Jag inspireras såklart också av färger, berättelser, upplevelser och saker jag ser, men jag har så mycket inre liv att mina verk sticker ut via sitt alldeles egna DNA. Att skapa är en av de mest naturliga sakerna i mitt liv eftersom det kommer från en inre källa av flöde.”

Du kan se Christinas verk på Instagram @christinajulsgaardart, christinajulsgaard.dk eller i Århusgade 3 Köpenhamn. Vill du lägga vantarna på Christina Julsgaards konst måste du vara snabb, eftersom hon är på väg utomlands redan nu med kommande utställningar i Madrid, Amsterdam, Hamburg. Hon tittar även förbi Stockholm i Sverige!

Se Christina Julsgaards verk via @OOVgallery på Affordable Art Fair i Stockholm 5-8 oktober 2023. På Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6, Nacka.

News