
Månadens butik februari: Brandstationen
På Hornsgatan i Stockholm ligger en butik som utmanar den traditionella skandinaviska inredningsstilen. Fördelad på två distinkta lokaler – huvudbutiken och Studion – har Brandstationen, som öppnade sina dörrar 2009, blivit en destination för designälskare som söker det extraordinära. Med en unik blandning av handplockade vintage-skatter från europeiska marknader och noggrant utvalda nya produkter, erbjuder butiken en internationell och eklektisk stil som skiljer sig från den traditionella skandinaviska estetiken.
I en exklusiv intervju berättar de om sin spännande resa – från butikens start i en historisk brandstation till dess nuvarande position som en av Stockholms mest inspirerande inredningsdestinationer. De delar med sig av sin passion för personliga miljöer, sin jakt på unika föremål och sin framtidsvision för verksamheten i en bransch i ständig förändring.
Christian Quaglia, grundare av inredningsbutiken Brandstationen.
Brandstationen har en unik historia som före detta brandstation – hur har ni lyckats bevara byggnadens karaktär samtidigt som ni skapat en modern inredningsbutik? Berätta om visionen bakom konceptet.
Brandstationen kommer ju givetvis från att vi låg i en gammal brandstation förr men nu har vi flyttat några kvarter bort men man kan nästan tro att detta också har varit en då vi har vackra välvda fönster ut mot gatan. Visionen bakom konceptet är att det först och främst ska kännas internationellt. Sedan Christian var liten så har han drömt om att resa runt i världen och hitta vackra föremål för att sedan kunna skapa en eklektisk och trivsam miljö. Vi anser oss vara ett kretslopp av konsumtion där kunden inte bara kan handla hos oss utan även lämna in föremål till försäljning så att vi blir cirkulära. Om man anlitar oss som inredare ska man inte förvänta sig en skandinavisk stil, det vi tillför är en charmig och personlig stil som du kan förvänta dig av ett hem i Paris, London, New York, Milano eller såklart Stockholm.
Ni har ett spännande koncept där ni blandar vintage med nya produkter. Hur tänker ni kring den mixen och hur hittar ni ert sortiment?
Lyckan är att få kliva upp klockan 6 på morgonen i en stad vars namn vi inte kan uttala i Belgien och gå på marknad! Vi har genom åren samlat på oss kontakter och vänner runt om i Europa som vi samarbetar med för att hitta unika vintage föremål som passar vårt koncept. Vårt nya sortiment handplockas också, vi är inte trogna ett märkes hela koncept utan precis som när vi går på marknader så väljer vi de föremål vi verkligen tycker om. Det nya sortimentet är ett grundsegment som gör att vi kan ta oss an större inredningsuppdrag samt att vi hela tiden har varor vilket skapar en välbehövlig kontrast med allt begagnat vi säljer. Mixen av nytt och begagnat är väl precis så som vi lever idag i våra hem.
Vad är det bästa med att driva inredningsbutik i Stockholm, och vilka utmaningar möter ni? Hur ser ni på framtiden för fysiska butiker i ett alltmer digitaliserat handelsklimat?
Kunderna! Vi vore ingenting utan våra nyfikna och inredningsintresserade kunder. Utmaningarna är att hela tiden kunna erbjuda ett prissegment som kunder är villiga att betala. Det är därför du hittar saker hos oss från 25 kronor till 250.000 kronor. Oavsett plånbok ska man alltid kunna hitta någonting fint hos oss. Priset ska inte vara avgörande för god smak. Du kan vara hur digital du vill men du kan aldrig bräcka totalupplevelsen som du får i butik, med den stämningen du kan skapa i ett fysiskt rum med kundbemötande, belysning, musik och doft. Miljöerna du skapar som triggar igång känslor som i sin tur gör att man vill ta med sig den trivsamma miljön hem.
Hur arbetar ni med marknadsföring och kommunikation för att nå ut till era kunder? Vilka kanaler har visat sig mest effektiva för er?
Vi jobbar enbart via sociala medier där instagram har visat sig vara vårt bästa verktyg. Vi jobbar främst med inspiration snarare än erbjudanden.
Vilka är era mest populära och bästsäljande föremål genom tiderna? Finns det någon produkt som överraskat er med sin framgång?
Det finns massor av produkter som överraskade oss. I den lägre priskategorin har vi allt från färgglada glashuvuden, lysande svampar och smörtaxar men sedan har vi haft stor framgång med våra vintage Murano lampor. Vi kunde lägga ut en bild på en murano lampa på instagram som såldes tio minuter senare. Innan lågkonjunkturen sålde vi murano lampor som att det aldrig fanns ett sinande behov, vi sålde så många lampor att vi blev uppmärksammade av regionen Veneto där murano ligger. De bjöd ner oss för att se tillverkningen och möta glasmästarna. Vi har alltid varit the go to place för just Murano och vi är än idag the go to place för murano lampor.
Med tanke på kommande säsonger, vilka produkter och stilar planerar ni att satsa på? Hur tänker ni kring inköp för att möta era kunders framtida behov?
Vår roll som relativt liten aktör på marknaden är att hålla på vår stil, vilket vi tycker är fint. Det ingår i vårt uppdrag att sålla ut och lyfta upp det vi tycker är oemotståndligt. Det kommer alltid bli vad vi kan tillföra och inspirera med snarare än att gå efter gängse trender. Det kommer alltid att finnas ett sug efter unika objekt. Vi kommer att lyfta komissionförsäljningen ännu mer hos oss där du som privatperson har möjligheten att sälja via oss och sedan kommer vi att satsa ännu mer på vintage.