Månadens butik juni 2024: Karl-Oskar & Kristina

Månadens butik juni 2024: Karl-Oskar & Kristina

Denna månad tar vi oss söderut till Blekinge, och till butiken Karl-Oskar & Kristina. De berättar om deras historia som sträcker sig över tre decenier, med en mor och dotter-duo som grundare. De har skapat en butik som är ett måste att besöka om du har vägarna förbi Karlshamn. Madlen Trasthe är butiksägare och menar att det är viktigt att vara glad och positv, vilket speglar butiken och gör att kunder känner sig välkomna till dem. 

Hur startade er butik? 

Jag och mamma öppnade butiken för 31 år sedan, då hade vi en liten lokal på 75 kvadrat, med både dam- och herrkläder. Efter ett par år kände vi att vi var lite trångbodda och valde därför att flytta upp till en lokal vid torget i Karlshamn. Där vi sedan låg fram till 2008 då vi återigen kände oss trångbodda och flyttade till den plats vi har idag.

Sen jag var liten har min största dröm varit att starta en egen butik då min mamma och pappa alltid har varit verksamma inom den branschen. Kläder och mode har alltid varit ett stort intresse och därför kändes det självklart att köra på den banan. En av de fantastiska sakerna med denna bransch är att den är varierande och det händer alltid nya saker, vilket är så himla roligt. 

Berätta för oss vilken strategi ni väljer att ha när ni väljer ut produkter till ert sortiment? När det kommer till vårt sortiment vill jag att kunden ska känna att vi alltid har något som passar alla. Vi försöker därför att välja våra leverantörer med omsorg, och väljer de varumärken som vi tycker passar bäst hos oss. Såklart vill vi hänga på alla trender men även ha kläder som är bra i passformen, kvalitén och stilen för att på så sätt fånga alla stilar och åldrar.

Jag har under åren alltid försökt att sätta min stil på butiken och har därför alltid tänkt att Karl-Oskar & Kristina ska få spegla mig och mitt tänk. Därav har det alltid varit viktigt att vara snabba på trender men också få fram flera olika stilar av samma plagg, då jag alltid försökt att jobba mycket i kapslar när jag gör inköp.

Vilka är dina bästa tips för att bemöta kunder bra?
Mitt motto har alltid varit att man ska bemöta andra som man själv vill bli bemött, och det är något som jag verkligen försökt jobba med i butiken. Jag har alltid tänkt att är man glad och positiv så får man det tillbaka, och det känns verkligen som det är så. På Karl-Oskar & Kristina är vi ett härligt och glatt team som har nära till skratt och gillar att skoja, vilket jag också tror speglar av sig på våra kunder. Mitt bästa tips är alltså att vara glad och positiv för det kommer alltid tillbaka.

Vad tycker du tyder på ett bra samarbete mellan butik och leverantör? 

För att skapa ett bra samarbete är goda relationer A och O. Precis lite som jag var inne på innan bemöter man något positivt så kommer det tillbaka, vilket även gäller mellan butik och leverantör. För mig är det också viktigt att leverantörerna hjälper butiken om det behövs, vilket pandemin verkligen var ett bevis på att det funkat bra.

Ett bra samarbete innefattar också att man tillsammans kan göra en bra planering, så att rätt varor kommer i rätt tid och att man tillsammans hjälps åt att plocka ut de bästa varorna till den budgeten man har. Samt att det är viktigt att man lär känna varandra så att leverantörerna vet vad jag behöver och kan på så sätt hjälpa mig att få varorna att passa in i min butik. Till sist är det viktigt att man bygger upp en relation som gör att man känner en tillit för varandra och på så sätt får ett bra resultat.

Finns det något extra evenemang ni gör för era kunder?

Under året försöker vi få till olika evenemang för våra kunder, det som är vårt största evenemang är vår årliga julskyltning. Den första advent har vi vår årliga avtäckning av skyltfönstret som vi under en period täckt för och skapat en julskyltning baserat på ett tema. Det är ett evenemang som många pratar om och som brukar dra en hel del folk. Varje år har vi någon typ av event utanför butiken, till exempel en barnkör som sjunger under tiden vi täcker av fönstren. En riktigt mysig och julig tradition om ni frågar oss.

Vi brukar även anordna kundkvällar under årets gång, där vi kör erbjudande i butiken, bjuder på något att äta och visar upp trender. Ibland kör vi även stängda kundkvällar som ett sällskap bokar, där vi visar olika trender mer ingående. Något vi alla i butiken tycker är så roligt att göra. Vi erbjuder idag dessutom både webbshop och gör liveshopping, vilket gör att vi kan synas utanför 50-skyltarna också. 

Under åren som gått har Karl-Oskar & Kristina fått växa fram och är idag en etablerad butik. Vecka 29 anordnas även den fantastiska Östersjöfestivalen i Karlshamn då hela staden lever upp. Butiken Karl-Oskar & Kristina vill såklart fira detta lite extra med fina erbjudanden i butiken under den veckan om du har vägarna förbi. 

 

Karl-Oskar och Kristina på sociala medier:

Instagram: karloskar_kristina_karlshamn

Facebook: Karl-Oskar & Kristina Karlshamn

Nyheter