
Månadens butik mars: Norrmans skor
Skobranschen har genomgått stora förändringar sedan JP Norrman öppnade sitt skomakeri i Uppsala 1882. Från att ha varit en verksamhet som kombinerade både skoreparation och tillverkning, har företaget utvecklats till en renodlad skoåterförsäljare. Under årens lopp har Norrmans Skor expanderat och är idag en etablerad aktör på marknaden.
Den femte generationens skohandlare klev in i verksamheten för 15 år sedan i samband med övertagandet av Bergströms Skor. Expansionen har fortsatt och 2019 tog företaget över en skobutik i Västerås. Året därpå förvärvades SkoAugust i Enköping och 2024, övertogs Wallins Skor i Sala i samband med ägarens pensionering.
För att höra mer om denna resa har Stockholm Fashion District ställt några frågor till en av ägarna, Rasmus Norrman.
Vilken typ av skor och produkter erbjuder ni, och vilken kundgrupp riktar ni er främst till?
Lite olika beroende på butiken. Enköping och Sala är familjeorienterade butiker medan Uppsala och Västerås fokuserar på dam- och herrskor med komfort i centrum. Vi säljer de flesta stora varumärken inom komfortskor.
Vad är det mest givande med att arbeta inom skobranschen?
Utmaningen att köpa in rätt varor i rätt mängd samt alla fantastiska människor i branschen. Det är också en produkt som många människor älskar.
Vilka är de största utmaningarna med att driva skobutik idag?
Allt. Krig, inflation, hyreshöjningar med mera. Men det finns också många möjligheter.
Hållbarhet är en central fråga i dagens samhälle. Hur ser ni på hållbarhet inom skobranschen, och hur arbetar ni på Norrmans Skor för att bidra?
Vi är ett litet företag och kan inte göra stora saker, men även små insatser bidrar till ett mer hållbart samhälle. Att sälja skor som håller mer än en säsong är nog det viktigaste. Utöver det arbetar vi med sopsortering, nollutsläpp i interna transporter, 100 % förnybar energi samt energibesparande åtgärder i butikerna. Vi kan inte lösa problemen, men vi kan bidra där vi kan.
Vilka faktorer anser du är avgörande för att lyckas i er bransch?
Att kunna budgetera och köpa in rätt varor är centralt.
Hur skulle du beskriva skobranschen idag, och vilka trender eller förändringar ser du framåt?
Det gäller att vara på tårna och inte vara rädd för att prova nya saker eller göra saker på andra sätt än tidigare. Skobranschen är en väldigt konservativ bransch som inte gillar förändring, men det är viktigt att vara öppen för nya idéer och testa nya saker. Om det inte fungerar, kan man alltid gå tillbaka till det gamla sättet.