Susanna Strömquist i en intervju om utställningen Nordens Paris

Under Fashion Week Trade som hölls i början av februari hade vi den stora äran att ha modejournalisten Susanna Strömquist på plats för ett samtal om nutidens och dåtidens mode tillsammans med Karin Wickberg, marknadschef på NK. Susanna har, förutom att skriva för några av Sveriges största tidningar och magasin, även kurerat utställningen Nordens Paris, NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 som just nu visas på Nordiska Museet. Hon har även skrivit en bok med samma namn, som på grund av den stora efterfrågan redan har fått tryckas i ännu en upplaga. I intervjun nedan berättar hon mer om utställningen, boken och vad hon har på gång härnäst. 

På plats i Stockholm Fashion District berättade Susanna om hur hon för ca 10 år sedan hade insett att det fanns förvånansvärt lite att läsa om NK:s Franska, men att hon anade att där fanns en spännande historia. Den insikten resulterade i att vi nu kan ta del av historien om NK:s mest exlusiva avdelning genom tiderna, något som hon beskriver som ett fantastiskt projekt att få genomföra.

Berätta om din bakgrund, vad du gör och ditt intresse för svenskt mode och modehistoria?
Jag arbetar som modejournalist, de senaste tjugo åren bland annat för ELLE och DN Kultur. Innan dess var jag chefredaktör för modebranschens tidning Habit. De senaste två åren har haft en gästanställning på Nordiska museet för att skriva boken och kurera utställningen ”Nordens Paris, NK:s Franska damskrädderi 1902–1966”.

Hur skulle du beskriva NKs franska damskrädderi? Vad skedde där? Vilka var kunderna?
NK:s Franska var den allra exklusivaste avdelningen på NK i Stockholm och en tongivande aktör på den svenska modescenen under hela första hälften av 1900-talet. Från 1902 när varuhuset öppnade till 1966 när NK:s Franska las ner.

Det var en beställningsateljé där allt måttsyddes för hand till individuella kunder. Verksamheten byggde på att cheferna för ateljén åkte till Paris varje säsong för att köpa originalplagg, eller prototypplagg, från ledande modehus, som Chanel, Dior och Balenciaga, med en licens att reproducera plaggen till kunderna i Stockholm.

Verksamheten på NK var uppbygg som en direkt spegelbild av ett haute couture-hus i Paris med två skilda världar: en salong där plaggen visades upp av mannekänger för kunderna och en syateljé där sömmerskorna och skräddarna arbetade.

Berätta om arbetet med utställningen och hur har ni hittat alla klänningar ?
Hälften av plaggen i utställningen tillhör Nordiska museet och andra museer i Sverige. Hälften är privatägda. Hösten 2019 gjorde vi ett upprop på NK där vi efterlyste minnen och plagg från NK:s Franska. Vi fick in många fantastiska berättelser och ett hundratal plagg som nu ligger till grund för boken och utställningen. För den som vill ta del av personliga berättelser, eller har egna minnen från NK:s Franska att dela med sig av, fortsätter insamlingen digitalt på: minnen.se/tema/nksfranska

Berätta om boken, var kan man köpa den?
I boken ”Nordens Paris” berättar jag den fascinerande historien om NK:s Franska från 1902–1966. Om hur verksamheten fungerade, vilka som arbetade där och vilka kunderna var som beställde de handsydda plaggen. Boken är ett riktigt praktverk formgivet av designduon Malmsten Hellberg där nytagna plaggfotografier av Helena Bonnevier kombineras med svartvita arkivbilder från när det begav sig. Boken finns att köpa på NK:s bokhandel, i Nordiska museets butik och i bokhandeln.

Vi vet att du alltid har spännande saker på gång, vad händer härnäst?
Jag har bland annat ett nytt spännande forskningsprojekt på gång på Nordiska museet tillsammans med min kollega Marianne Larsson. Det handlar om modekonfektionens genombrott i Sverige på 1920- och 30-talet. Om hur serietillverkade kläder lanseras som ett tillgängligare mode – en utveckling som sker parallellt med NK:s Franskas exklusiva couture-verksamhet där allt syddes för hand.

Utställningen ”Nordens Paris, NK:s Franska damskrädderi 1902–1966” pågår på Nordiska museet till och med den 18 september 2022. Boken finns att köpa i Nordiska Museets shop, i NK:s bokhandel samt i den övriga bokhandeln. Boken finns att köpa i Nordiska Museets shop, i NK:s bokhandel samt i den övriga bokhandeln. 

Nyheter