Anders Borg

Trade Partners experter: De här ekonomifrågorna får vi oftast av medlemmarna – och Anders Borg svarar

De närmaste månaderna kommer vi att djupdyka i Trade Partners medlemsförmåner. Våra experter delar med sig av sin expertis inom logistik, juridik och finansiell rådgivning, först ut är en intervju med Anders Borg. 

Tidigare finansminister Anders Borg arbetar nu som investerare, rådgivare och styrelseledamot, samt Senior Advisor, på East Capital Group och är ägare av samt en del av Hjertas affärsrådgivningsgrupp.

– East Capital Group är en global kapitalförvaltare som har varit verksamma i Sverige sedan 1997. Vi tillhandahåller olika investeringslösningar inom bland annat aktier, räntebärande värdepapper och fastigheter. Kärnan i vår verksamhet är inte bara att hitta attraktiva investeringar utan också arbeta för att driva positiv förändring och bidra till att olika branscher runt om i världen blir mer hållbara. Vi har ett brett nätverk av internationella investerare inklusive ledande institutioner, företag och privatpersoner, förklarar han.

Vilka är dina specialområden?

– Mina expertområden är främst inom globala makroekonomiska, politiska och sociala trender och tensenser, finanspolitik, internationella marknader och skärningspunkten mellan ekonomi och geopolitik. Arbetet jag bedriver betonar entreprenörskap och innovation som drivkrafter för ekonomisk tillväxt.

Vad kan du hjälpa en Trade Partners-medlem med?

– Genom mitt rådgivningsarbete med både East Capital Group och Hjerta ger jag strategisk vägledning för att navigera i komplexa ekonomiska landskap och marknadsdynamik för att hitta de bästa lösningarna, oavsett om det är genom Hjertas försäkrings- eller finansiella rådgivningslösningar eller någon av East Capital Groups alla investeringsstrategier.

– Förhoppningsvis kan jag inge lite hopp i ett ständigt föränderligt ekonomiskt läge, i synnerhet när det kommer till investeringar. Finansmarknaden är alltid tidig med att anpassa sig till både bra och svag utveckling, så en bra utgångspunkt är därför att vara konsekvent och anta en tydlig strategi tillsammans med sin finansiella rådgivare.

– Jag är en del av Trade Partners expertnätverk och närvarar på event, exempelvis som när jag nyligen var på plats och talade i Stockholm Fashion District. Där, och på sociala medier såsom LinkedIn, delar jag gärna med mig av mina insikter relaterade till geopolitiska faktorer för att underlätta bedömningen av både risker och möjligheter som finns i olika regioner och på olika marknader. Mer specifikt handlar det om förändringar i förordningar, tariffer och handelsavtal. Högsta prioritet är alltid att säkerställa att svenska entreprenörer förblir konkurrenskraftiga på en global marknad.

Vilka är de tre vanligaste frågorna som medlemsföretagen ställer dig?

– Det senaste året har två frågor varit på allas läppar: Hur går det med inflationen? Och hur är det med räntorna? Dessa följs sedan snabbt upp av frågor om hur den svenska kronan står sig samt om konsumentförtroendet.

Vad svarar du dem?

– Jag tror att räntorna gradvis sjunker. Centralbankerna kommer att börja sänka räntorna under sommaren och så småningom kommer bankerna också att sänka bolåneräntor och andra lån. När ekonomin gradvis återhämtar sig kommer bankerna att vara mindre oroliga för kreditrisk och mer villiga att låna ut till små och medelstora företag, förklarar Borg.

– Kronan kan förbli svag men så småningom, när den globala riskaptiten kommer tillbaka, skulle kronan kunna vinna lite mark, även om jag inte skulle vara alltför hoppfull om det.

– Jag tror att konsumentförtroendet kommer att återhämta sig i Sverige. Arbetslösheten är låg, inflationen sjunker och regeringen kommer att fortsätta sänka skatterna och öka utgifterna. För 2025 börjar utsikterna se ljusare ut men tänk mer i termer av en måttlig än en snabb återhämtning.

– Angående hyresnivåer skulle jag inte vara alltför orolig – beläggningen är satt under press i och med allt hybridarbete och dagens osäkra konsumenter har effekt på retail och butikslokaler.

Vad är det viktigaste att tänka på inom finansiell rådgivning under 2024?

– Enligt min uppfattning har handlarna förhoppningsvis klarat av det värsta, och klimatet framöver kommer att bli ljusare. Handeln har ställts inför betydande utmaningar på sistone, drivet av den ekonomiska nedgången, förändringar i konsumentbeteende och andra orosmoln. Men jag tror att situationen kommer förbättras. 

– Den här optimismen baserar jag på faktorer såsom ekonomisk återhämtning, mer stabila leveranskedjor och en återgång till mer klassiska konsumtionsmönster. Dessutom har retail nu en möjlighet att förnya sig för att anpassa sig till nya krav från marknaden och prestera bättre samt bli mer konkurrenskraftiga framöver. Det är ett bra läge för alla entreprenörer därute att testa på nya affärsmodeller och idéer.

– Sammantaget kan vi förvänta oss att många parametrar kommer att konvergera till en mer normal ekonomisk situation, i allt från inflation och räntor till efterfrågan. Om det här slår in, så går nyckeln till framgång tillbaka till produktutbud, kvalitet och konkurrenskraft snarare än externa faktorer.

Nyheter