En stor dos modeinspiration – här är utställningarna som du inte får missa 2023!

Nu i semestertider vill vi passa på att inspirera er lite extra. I artikeln nedan listar vi årets utställningar som du inte får missa. Planera in en dag under året eller på semestern då du kan besöka dessa vackra och kreativa utställningar runt om i landet. Skulle du ha vägarna förbi någon av Europas andra modestäder, London, Milano eller Paris, så finns även tips på utställningar du kan se där – alla med koppling till mode och textil. 

Foto till vänster: Textilmuséet pressbild. Fotograf: Peter Segemark / Pressbild Nordens Paris. Fotograf: Hendrik Zeitler

Augusta Ludin – Sveriges första modehus
Var:  Stadsmuseet, Göteborg
Utställningsperiod: 2 april 2022 – september 2023

Augusta Ludin anses vara den allara första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade sin ateljé 1867. Hennes kreationer fäljde det parisiska modets strömningar och bars av personer från kungahuset såväl som från kulturvärlden. 

Läs mer här.


Foto: Pressbild Augusta Ludin. Fotograf: Ewa-Marie Rundquist.


British så in i Norden
Var: Nordiska museet, Stockholm
Utställningsperiod: Tillsvidare

Utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En historia som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på nordiska!

Läs mer här

 


Foto: Pressbild Nordiska Muséet. Fotograf: Peter Segemark

 

Fabriken
Var: K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm
Utställningsperiod: Permanent

En ny, permanent utställning om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från början av 1800-talet till idag.

Läs mer här

 

Kläder och Couture
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: Permanent

En historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930–1970-tal. 

Läs mer här

 

Nordens Paris
Var: Nordiska museet, Stockholm
Utställningsperiod: pågående – 1 oktober 2023

Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Välkommen till en modeutställning som förflyttar dig till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm

Läs mer här


Foto: Pressbild Nordens Paris. Fotograf: Hendrik Zeitler

Modest Fashion
Var: Slottsholmen, Malmö
Utställningsperiod: pågående – 23 november 2023

Modest Fashion är en global modetrend som fick ett stort genombrott under 2010-talet. Modeintresserade unga kvinnor i Malmö har, tillsammans med studenter från Tillskärarakademin, tolkat stilen genom att tillsammans designa och ta fram nya plagg. Under utställningen visas även designskisser, filmer och andra exempel på plagg inom klädstilen.

Läs mer här

Textil Kraft
Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: Permanent

En basutställning om textilindustri där man som besökare möter spännande berättelser från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Det är en dramatisk iscensättningen av den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad, speglad av de villkor som präglar dagens masstillverkning utomlands. 

Läs mer här.

Valentino Garavani – Virtuellt museum

Var: http://www.valentinogaravanimuseum.com
Utställningsperiod: Permanent

Valentino Garavani, en av världens främsta modedesigners, har definierat en unik värld av couture i nästan ett halvt sekel. Nu tar hans prestation en radikal ny form, i linje med husets kreativa traditioner. Över 5000 dokument har installerats i ett spektakulärt 3D-palats i Valentino Garavanis virtuella museum.

Läs mer här

Reclaming Beauty

Var: Millesgården, Stockholm
Utställningsperiod: 10 juni – 10 september

På Millesgården med start i juni visas utställningen Reclaiming Beauty. Utställningen är signerad Mats Gustafson och Ted Muehling och visar de bådas gemensamma språk i hur de utforskar texturer med inspiration från bland annat natur, tyg, skal, sand och mineraler.  

Gustafson har arbetat med många av de största modehusen och hans illustrationer har vidgat modeillustrationernas möjligheter och ramar. Hans uppdragsgivare har varit bland annat Hermes, Svenskt Tenn, Tiffany & Co och de senaste 10 åren har han arbetat för modehuset DIOR. Muehling formger unika smycken och föremål som alltid är inspierade från naturen. Under sin karriär har han haft designuppdrag för modeskaparen Issey Miyake, porslinstillverkaren Nymphenburg och glasföretagen Steuben, Lobmyer och Salviati.

Läs mer här. 

The Power of Patterns – Kaffe Fassett

Var: Millesgården, Stockholm
Utställningsperiod: 30 september 2023– 28 januari 2024 

Under hösten kommer The Power of Patterns av Kaffe Fassett visas på Millesgården. Fassett är en amerikansk konstnär och en av de mest innovativa och färgstarka textilkonstnär i vår samtid. 

Mönstrade Positioner

Var: Textilmuseet, Borås
Utställningsperiod: 14 oktober 2023  – 25 augusti 2024

Textilmuseet i Borås presenterar ny mönsterinspirerad utställning. Under de senaste årtiondena har mönsterdesign genomgått stora förändringar och detta speglas nu i utställningen Mönstrade Positioner. Genom verk av 14 tongivande, nordiska formgivare utlovas en resa genom dagens gränsöverskridande mönstervärld, där fokuset främst kommer att ligga på olika typer av trycktekniker. Bland verken kommer det visas olika typer av material som representerar de olika unika formgivarna.

Läs mer här.

Foto: Pressbild Mönstrade Positioner – Edda James 

Dialoger. Mode bortom de bärbara

Var: Göteborgs Konstmuseum
Utställningsperiod: 12 maj 2023 – 7 januari 2024

Göteborgs konstmuseum gör, tillsammans med fyra svenska tongivande modeskapare, en utställning där konst får reflekteras i relationen till mode. I utställningen som heter Dialoger. Mode bortom det bärbara presenterar Sandra Backlund, Martin Bergström, Helena Hörstedt och Diana Orving nya verk som går i dialog med historiska konstnärer.

Läs mer här.

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck 

Var: Röhsska Museet, Göteborg
Utställningsperiod: 13 maj 2023 –30 september 2023.

I Nordiskt mode nu: Stickat och tryck visas tolv projekt av femton utvalda designer som visar på höga nivåer av originalitet, kreativitet, hantverk och ansvarsfull design. Cirka hälften av projekten består av stickat och hälften av tryck. Utställningen erbjuder nya perspektiv och ingångar till förståelsen för det kulturella värdet av mode.

Läs mer här. 

LONDON:

Andy Warhol: The Textiles 

Var: Fashion and textile museum, London
Utställningsperiod: 31 mars  –  10 september 2023

Upptäck den okända och praktiskt taget oregistrerade världen av textildesign av den inflytelserika popartisten och ikonen Andy Warhol. Med anor från hans tidiga karriär som kommersiell designer och illustratör på 1950-talet och början av 1960-talet anses Warhols textilier nu vara en viktig del av hans verk.Utställningen inkluderar över 35 av Warhols textila mönster från perioden, som visar en rad färgglada föremål; Glassar, läckra kolaäpplen, färgglada knappar, skurna citroner, kringlor och hoppande clowner kommer att ställas ut både på tyglängder, några i flera färger, och på plagg. 

Läs mer här.

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto

Var: V&A South Kensington, London
Utställningsperiod: Öppnar 16 september  2023

Den första brittiska utställningen tillägnad arbete av franska couturière, Gabrielle ’Coco’ Chanel, kartlägger etableringen av House of CHANEL och utvecklingen av hennes ikoniska designstil som fortsätter att påverka hur kvinnor klär sig idag.

Läs mer här. 

PARIS: 

Iris Van Herpen 

Var: Musée des Arts Décoratifs, Paris
Utställningsperiod: 29 november 2023 – 28 aptil 2024 

Utställningen hyllar den holländska modedesignern Iris van Herpen, nu erkänd som en av de mest avantgardistiska figurerna i sin generation. Organiserad som en uppslukande och sensorisk utforskning av designerns universum, denna retrospektiva sammansmältning av mode, samtida konst, design och vetenskap, kretsar kring åtta teman som identifierar själva essensen av van Herpens verk.

Läs mer här. 

Mode et Sport (Fashion and sports) 

Var: Musée des Arts Décoratifs, Paris
Utställningsperiod: 20 september 2023 – 7 april 2024

För att fira de olympiska sommarspelen 2024, som kommer att hållas i Paris från 26 juli till 11 augusti, kommer Musée des Arts décoratifs att presentera en utställning med titeln Mode et sport (mode och sport). Utställningen avslöjar hur sportkläder satte sin prägel på urbant mode med början på 1920-talet, från att endast bäras under idrottsaktiviteter till att bli en del av den vardagliga urbana garderoben.

Läs mer här. 

Milano:

Giorgio Armani: Androgynous,Ethnicities, Stars

Var: Armani/Silos, Milano
Utställningsperiod: Permanent, museet är öppet från 23 augusti 2023. 

På Armani/Silos i Milano finna olika permanenta utställningar inspirerade av modeskaparen Giorgio Armani. Kollektionen som ständigt visas visar upp ett urval av över fyrtio år av unika modekreationer från Giorgio Armani grupperade kring tre återkommande teman, centrala i designerns arbete och som fortsätter att forma hans kollektioner: androgyn, etnicitet och stjärnor.

Läs mer här

Nyheter