Månadens butik februari 2024: Butik Underverket

I Arvidsjaur i härliga Norrland hittar vi butiken Underverket, som är utnämnd till månadens butik för februari. Vi har träffat Amanda, som har drivit och ägt butiken sedan 2020, för att höra mer om hennes tankar kring butiken och de lärdomar hon har tagit med sig genom åren för att anpassa sitt sortiment och passa alla kroppsformer. Läs hela intervjun nedan!

Berätta om Butik Underverket, hur började allt?
För mig började allt med en praktikplats på HM 2005, jag kände direkt att jag ville jobba i en klädbutik. Att äga en egen butik blev sedan min dröm. Jag fortsatte att  jobba som extraanställd i en smyckesbutik i Skellefteå i några år, och sen flyttade jag till Arvidsjaur där jag jobbade i olika klädbutiker. Efter min mammaledighet 2019 så fick jag extrajobb på just Underverket, bara några månader efter jag börjat så fick jag veta att min chef funderade på sälja butiken och jag hade berättat om min dröm. Hon frågade om jag var intresserad, men min son var bara 1,5 år då, så det kändes inte som rätt tid. Men månaderna gick och ingen annan köpte butiken. Så tillslut blev det jag ändå. Den 1a april 2020 tog jag över Underverket, butiken hade då funnits i nästan 20 år men jag har gjort butiken till min egen samt bytt ut nästan alla klädmärken.  

I butiken hittar kunden flera olika spännande varumärken, vad har ni för strategi när det kommer till ert sortiment?
Jag har alltid tänkt att butiken ska ha något för alla storlekar, det har varit min nisch och min strävan från början. Jag själv är en XL/XXL och jag har många gånger upplevt att jag inte passar i största storleken i flera butiker. Den upplevelsen vill jag inte att andra ska behöva ha. Jag vill så långt det är möjligt hjälpa kvinnor i alla åldrar och former att hitta kläder som passar, få dom att känna sig bekväma och vackra, och därför har jag endast märken som går upp till minst XXL (antingen från XS eller S), men vissa märken finns upp till storlek 56. Sedan ser jag alltid till att ha ett stort storleksspann på lager och detta gäller även underkläder. Jag vill även att det ska finnas annat än bara svart för oss större, jag vill att alla ska ha möjlighet att ha mönster och färger precis som andra storlekar. 

Har ni någon specialitet, berätta gärna mer om den!
Som jag nämnde så har butiken även väldigt stora storleksspann även på underkläder. Jag själv är ungefär en 80N och därför blir jag såklart extra bra på vad som krävs för de större storlekarna. Eftersom jag kan prova det själv och vet hur det känns. Många kommer från städerna runt ikring Arvidsjaur för att dom vet att vi har ett brett storleksutbud i butiken. Genom åren har jag har blivit väldigt bra på att prova ut rätt modell på BH:ar, något min sambo påstår att jag övar på i sömnen.

Men annars så älskar jag att hjälpa kunderna med kombinationer med kläder och få dom att våga gå utanför sin comfortzone, och visa att även vi som är lite större kan ha riktigt roliga kläder! 

Hur arbetar ni med kundflödet?
Vi har ganska ojämna år här, sommaren och julen är våra högsäsonger medan resten av året är lite lugnare. Jag tog över butiken exakt då pandemin kom till Sverige så jag fick vara väldigt kreativ för att hålla butiken levande. Det blev snabbt väldigt viktigt med sociala medier och att synas när kunderna inte vågade gå ut. Jag körde då hem plaggen till deras brevlådor och fick på så vis sälja lite. Sedan allt efter pandemin blev bättre och man började gå i butiker igen så blev sociala medier mer som en reklampelare, kunderna kom in och provade det dom sett på bild. 

För lite mer än ett år sedan började vi även med liveshopping på Instagram och Facebook. Ett superroligt sätt att nå ut till nya kunder men även detta som reklam för butiken. Det är även en väldigt rolig variation för oss att 1-2ggr/månad göra något sådant! 

Vad är de roligaste med att driva butik?
Jag har världens bästa jobb och jag ÄLSKAR alla kundmöten! Att skratta med kunderna, uppmuntra dom att våga, prata om allt mellan himmel och jord och bara ha en fin stund tillsammans.  Sedan älskar jag såklart också allt med kläder, att åka på inköpsmässor och beställa in klädkombinationer som man sedan hänger upp snyggt på väggarna när det kommer till butiken – det är också fantastiskt roligt!

 

Butik Underverket på sociala medier: 
Instagram: @butikunderverket
Facebook: @Underverket Arvidsjaur 

Nyheter