Röhsskas modedagar präglas av transformation och omställning!

Under Röhsskas kommande modedagar i mars 2023 har museet antagit begreppen transformation och omställning inom talangutveckling, mode och textilproduktion.

Modedagarna tar avstamp i ett samarbete med Textile Movement talents och utställningen Nordiskt Mode nu: Stickat och tryck som kommer visas på museet under våren och sommaren 2023. Genom framtidsspaningar, återblickar och reflektioner kring nystartade nätverk speglar modedagarna hur modet ser ut i samtiden men också vart det är på väg. Genom workshops, föreläsningar och samtal med flertalet professionella aktörer i branschen, kommer modedagarna lyfta olika perspektiv kring talangutveckling i modebranschen. Det kommer också handla om förutsättningarna för hållbar omställning för industrin av mode och textil. 

Det är tre centrala frågor som speglar modedagarna i år. De handlar om vilka slags nätverk och plattformar som krävs för att agera kreativt och hållbart, hur unga formgivare tillåts att vara med och driva den nödvändiga omställningen framåt för en hållbar framtid. De speglar också vart rummen finns för kreatörer och nyexaminerade inom mode som stödjer nya uttryck, experimentlusta och alternativa vägar framåt. 

Modedagarna arrangeras 16-19 mars, och du kan läsa mer om dem här

På bilden ovan: Tuuli-Tytti Koivulas kollektion vann ALPHA Award under Copenhagen Fashion Week 2023. Foto: James Cochrane.

Nyheter