Coloreel får hållbarhetspris från SIQ

Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) har delat ut pris för hållbar textilproduktion och Svenska Coloreel tog hem en vinst. Tidigare under 2021 vann företaget även Stockholm Fashion Districts ärofyllda pris Encouragement for Action, ett uppmuntranspris och en utställning med syfte att uppmuntra till hållbarhet och utveckling i modeindustrin.

Coloreel har framställt en metod som gör det möjligt att färga in tråd som innebär att vattenföroreningar kan undvikas. Metoden används för broderi och innebär att trådavfall och microfiberförorening kan minimeras. För detta får de nu pris från SIQ, där de tog hem vinsten för priset Quality Innovation Award i kategorin ”Circular economy and carbon neutrality innovations”. Coloreel beskriver för Habit hur deras innovation bidrar till både en bättre kvalitet och effektivitet.

”Vi använder tekniken för att både bevara broderiets hantverk och ta broderiet till nästa nivå. Den unika lösningen gör det möjligt att skapa komplicerade mönster, inklusive gradienter, texturer och andra spektakulära effekter. Att endast använda enbart en tråd och en nål innebär också att kvaliteten och effektiviteten förbättras avsevärt, vilket möjliggör omedelbar start och snabbare leverans. I framtiden kan tekniken också användas för sömnad, stickning, vävning och mer”, kommenterar Coloreel till Habit.

Motiveringen för priset löd som följande:
”Innovationen ”Instant Thread Coloring (ITC) technology for embroidery and textile industry” är ett utmärkt exempel på hur nytänkande, teknik och en miljömedvetenhet kan göra världen bättre. Innovationen är banbrytande genom att färgning av tråden görs på plats och utifrån behov och innovationen visar vägen för textilindustrin och andra branscher som behöver ta ett steg mot en mera hållbar produktion.”

Nyheter