Månadens butik: Elin Arvid

Elin Arvid är en kläd- och inredningsbutik, som tillsammans med delikatessbutiken Tant Grön, ligger ute på landet på gammal släktgård på vackra Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Vi ställde några frågor till Nils och Anna-Karin, som äger och driver båda butikerna. Vi fick veta lite mer om Elin Arvids historia, hur de ser på hållbarhet och hur hur det egntligen är att driva företag och bo på samma plats. 

Berätta om Elin Arvid, hur började allt?
”Butiken Elin Arvid startade vi oktober 2011. Allt började redan 1998 då vi något år tidigare hade tagit över en gammal släktgård på Bjärehalvön, mitt emellan Torekov och Båstad. När vi kom hit blev vi sjätte generationen. Gården har drivits som ett aktivt jordbruk genom alla generationer, men vi förstod att det inte längre gick att få någon lönsamhet med den verksamheten. Vi specialiserade oss då på bärodlingen som fanns på gården och 1998 öppnade vi gårdsbutiken Tant Grön i en lada här på gården. Utvecklingen gick ganska snabbt och efter några ombyggnader var det en ost- och delikatessbutik.”

Vilken typ utav produkter säljer ni och vilken marknad vänder ni er till?
”Vi är två personer fulla av idéer och tankarna fanns om att utveckla verksamheten här på gården. År 2011 bestämde vi oss för att bygga om ännu en lada. Eftersom vi båda har stort intresse för mode så vore det trevligt att komplettera delikatessbutiken med en butik med kläder.”

Den 16 oktober 2011 stod butiken Elin Arvid klar att öppnas. Vi hade då inte hunnit köpa in så mycket av AW11 så vi kompletterade med ett sortiment med inredning. Numera är det mest fokus på kläder, men en del inredningsdetaljer finns kvar. Namnet Elin Arvid kommer från Anna-Karins farmor och farfar som bodde på gården tidigare. Det gemensamma namnet för Tant Grön och Elin Arvid har blivit Butikerna på gården. Vi ser också att dom flesta av våra kunder uppskattar att vi erbjuder ett sortiment med kvalité i både delikatessbutiken och klädbutiken. Vi tycker även att det är en stor fördel att ha två butiker med olika sortiment här på gården, det skapar synergieffekter.”


Foto: Anna-Karin och Nils med sitt team. 

Vad är det bästa med att driva butik?
”Vi ser nog vår affärsidé från en annan synvinkel än vad vi hade gjort om vi hade hyrt lokaler på ett en annan plats. Vår stora drivkraft är att den gamla släktgården ska leva. Det bästa med att driva butiker på detta sättet är att vi har allt runt omkring oss och att vi äger våra egna lokaler. Vi tror också att kunderna upplever det mer personligt och att det är en upplevelse att komma ”hem” till oss mitt ute på landet.”

Vad är det svåraste att jobba att driva butik?
”Svårigheter med att driva eget är vi inte fria ifrån. Som det är för många egna företagare så är det att få sin egen tid till att räcka till. När vi dessutom bor på samma plats krävs det stor självdisciplin att vara ledig. Allt vi gör måste göras med stor fingertoppskänsla. Inget får vara halvdant. Då vi själva äger fastigheten och att det dessutom är vårt hem gör att gränsdragningen mellan privatliv och arbete inte blir enkel. När man äger sina egna lokaler blir man dessutom sin egen fastighetsskötare med allt vad det innebär.”

Hållbarhetsfrågan står högt på agendan i dessa tider, hur är det inom er bransch och hur arbetar ni på Elin Arvid med hållbarhet?
”Vi tycker att hållbarhet är viktigt. Eftersom båda våra föräldrar var lantbrukare och levde av naturen så är hållbarhet en självklarhet för oss. Det vi har tagit med oss in i vår verksamhet är att kvalité på det vi säljer är långsiktigt hållbart. När det gäller Elin Arvid och mode är det viktigt för oss att det inte är ”fast fashion”. Våra varumärken ska stå för en kvalité som göra att det du köper hos oss ska användas mycket och länge. Hållbarhet för oss är också ett vidare begrepp. Våra butiker förbrukar mycket el. Tant Grön har kyldiskar med högsta energiklass, all belysning i båda butikerna är utbytt till led-belysning. Dessutom värmer vi alla våra lokaler med bioenergi. Vi hoppas att kunna investera i solpaneler inom något år. Att vi dessutom inte behöver pendla till jobbet är ju en positiv miljöeffekt.”


Foto: Julpyntat i butiken. 

Vad tror ni är de viktigaste ingredienserna för att lyckas med det ni gör?
”Vad som är dom viktigaste ingredienserna för att vi lyckas med vårt företag har vi faktiskt själva funderat över. Fick en förklaring av en kund och som säkert är en stor bidragande orsak, han sa: ’Det ni gör borde inte fungera. Men jag tror att jag kommit på varför det gör det ändå. Ni är så noga med detaljerna’. Sen att vår personal också har samma inställning och att vi alltid ska ha roligt när vi jobbar i butikerna. Vi tror att det är sådant som dom flesta kunder lägger märke till och gör att dom trivs hos oss.”

Hur er bransch ut idag och hur ser utvecklingen ut framåt?
”Branschen som vi verkar i är något udda. Butiker på en gammal bondgård mitt ute på landet blir något mer än bara köp och sälj. Vi tror att kunden får en upplevelse av att komma hit. Det är något som säkert fler och fler efterfrågar och som står i total kontrast till näthandel. Därför ser vi ljust på framtiden. Människor efterfrågar mer naturnära upplevelser. Tror att lugnet och enkelheten på landet gör att fler människor kommer att söka just efter butiker som våra.”

 

Elin Arvid (Butikerna på gården) på sociala medier
Instagram: butikernapagarden
Facebook: Butikerna på gården – Tant Grön/Elin Arvid

Nyheter