Månadens butik januari 2023: Anderbergs skor

Den första butiken att utnämnas till månadens butik 2023 är Anderbergs skor. Butiken har funnits sedan 1938 och är ett familjeföretag, som idag drivs av andra och tredje generationen. Vi har intervjuat Caroline Nelje för att ta reda på mer om bland annat historien kring Anderbergs skor och vad hon tycker är roligast med att fortsätta driva familjeföretaget. 

Berätta om Anderbergs skor, hur började allt?
Butiken grundades i början av 1930-talet i Varberg av Milda Anderberg och hon drev butiken i flera år tillsammans med sina anställda. År 1938 blev Milda sjuk och gick bort, då köpte min morfars pappa butiken. Morfar Evert var då 18 år gammal och nyutexaminerad från en handelsskola i Göteborg och han drev butiken vidare tillsammans med butiksbiträden som fick lära honom allt om skor. Några år senare köpte min morfar loss butiken från sin pappa och 1958 öppnades butiken i Falkenberg. I början av 80-talet började döttrarna Christina och Margareta att arbeta i företaget. Efter Everts bortgång ägde systrarna butikerna tillsammans under många år, men sedan 2015 är det jag, Margareta och min bror Henrik som tillsammans äger Anderbergs skor. Vi säljer skor till hela familjen och erbjuder barn-, dam-, och herrskor, vår ambition är att alla ska ha möjlighet att köpa skor hos oss, ung som gammal. Sedan 2018 har vi även försäljning i vår egna webbshop samt på Topshoes.

Vad är det roligaste med att driva en butik?
Det absolut roligaste med att driva en skobutik är SKOR! Jag älskar skor och är född i en skokartong och uppvuxen i butiken. Jag brinner för att hitta rätt skor och sortiment till våra kunder i butikerna. Vi har fantastisk personal och många trogna kunder som gör jobbet så roligt. Det är en härlig mix av bland annat mode, marknadsföring, försäljning och personalansvar. 

Vad skulle du säga är er största tillgång samt er största utmaning?
Vi är ett gammalt företag och har mycket erfarenhet, vi har gått igenom många både bra och dåliga perioder genom åren. I Varberg som är vår ”huvudbutik” har vi en väldigt stor butiksyta och lager där vi har plats för vårt breda sortiment. Varberg är en stad som har väldigt stor inflyttning och politikerna här satsar på ett levande centrum. Vi får många nya kunder som är på besök eller på semester i Varberg, men vi har också såklart våra trogna lokala kunder. Det finns många utmaningar och klimatet för butiker är idag är tufft, det finns många konkurrenter både i den fysiska handeln men också på nätet. Men vi fortsätter med att ha ett bra och brett sortimentet både i butik och i webbutikerna. De senaste säsongerna har det varit en del problem med sena leveranser, vilket är en utmaning, samt långa ledtider som leder till tidiga inköp.

Berätta om ditt bästa framgångsrecept?
Jag tror att kombinationen med fysiska butiker och webbförsäljning är vår största styrka. Vårt breda sortiment och vår personliga service. Vi har fantastisk personal i våra butiker, som erbjuder kunderna en personlig och trevlig service. Sedan väskbutiken i Varberg stängde så har vi även börjat att sälja väskor och det  har varit ett trevligt tillskott i butikerna. Sedan är jag evigt tacksam för mina 37:or till fötter som gör det möjligt att prova alla skor innan man köper.

Vad motiverar dig till att driva butik?
Jag är väldigt tacksam över att få möjligheten att fortsätta driva vårt fina familjeföretag vidare, då antalet fristående butiker minskar med tiden. Att ha friheten och möjligheten att bestämma sortiment och företagets utveckling tillsammans med min mamma och bror är väldigt roligt!

Anderbergs skor på sociala medier:
Instagram: @anderbergsskor 
Facebook: @Anderbergsskor 

Nyheter