Månadens butik mars 2022: Butik Tegel

I hjärtat av vackra Åre finner du Butik Tegel, en uppskattad butik med mysig atmosfär, som nu även blivit utsedda till årets butik mars 2022 av oss på Stockholm Fashion District. Vi ställde några nyfikna frågor till ägaren Elina om hur allt började där för 12 år sedan, vad deras kunder tycks uppskatta allra mest och hur de tänker kring det sortiment de erbjuder. 

Berätta om Tegel, hur började allt?
Lokalen där Tegel huserar blev ledig våren 2010, i samma veva började min motivation för att fortsätta studera att svalna. En fin klädbutik där jag jobbat deltid i under ett par år stängde igen. Jag tror nog att det var dessa olika sammanträffanden som ledde till att jag från en dag till en annan bestämde mig för att starta eget. Jag var 24 år, hade energi till att jobba dygnet runt och såg bara möjligheter. Tolv år senare är vi nu en etablerad butik i hjärtat av Åre som håller öppet 365 dagar om året.

Vilken typ utav produkter säljer ni?
Vi säljer främst dam- och herrkläder men även skor och inredning samt lite barnkläder och accessoarer.

Vad skulle ni säga att era kunder uppskattar mest när de besöker er?
Den mysiga atmosfären i lokalen. Vi får höra att många uppskattar vår mix av olika varumärken och att sortimentet är så väl utvalt utan att bli superexklusivt.

Vad har ni för strategi när det kommer till det sortiment som ni köper in?
Vi jobbar aktivt med nyheter och älskar att hoppa på trender. Vi försöker genomgående att köpa in styles med bra passformer i sköna kvalitéer. I och med att vi ligger i en så pass liten ort och Åres gäster är av alla åldrar så försöker vi hålla ett intressant sortiment för en bredare målgrupp.

Hållbarhetsfrågan står högt på agendan i dessa tider, hur är det inom er bransch och hur arbetar ni på Tegel med hållbarhet?
Tegels hållbarhetsfokus är att det som vi köper in ska säljas, bäras och uppskattas i många år av våra kunder. Vi väljer att köpa in mer och mer produkter av återvunna och miljövänligare material, det gäller även insatsvaror.

Vi för alltid en dialog med våra leverantörer och utgår på ett vis från att de allt eftersom uppfyller de krav som marknaden ställer på oss som bransch. För oss är också social hållbarhet en stor drivkraft och något som vi brinner för.

Vilken skulle ni säga är er största tillgång? Och vilken skulle ni säga är er största utmaning?
En ovärderlig tillgång är att vi har mycket stammisar från Åre och närområdet vilket inte är så självklart i en turistort. Vi är ett grymt team med ett gemensamt driv framåt, dock är det utmanade att som liten arbetsplats kunna erbjuda medarbetare en attraktiv anställning.

Vad är ert bästa tips för hur man inspirerar kunden?
Att alltid hålla butiken intressant genom att skylta och hänga om ofta. Det gäller även under de lugnare perioderna, då varje kund är än mer viktig.

Sist men inte minst är vi nyfikna på namnet Butik Tegel, vart kommer det ifrån och har det någon speciell innebörd sig?
Att hitta ett namn på butiken var lite klurigt, vi hade många idéer som jag idag är så glad för att vi inte valde. Jag ville ha ett namn som inte var förknippat med just kläder eller mode iom att vi redan från start hade som ambition att erbjuda mer än just det. Jag ville också att det skulle tilltala både män och kvinnor och vara lätt att uttala för en internationell gäst. Butiken ligger i ett tegelhus, så vi landade i Tegel tillslut, vilket jag aldrig ångrat.

Foto till vänster: Ägaren Elina och Sara som är fast anställd
Foto i text: Den fina butikslokalen

Butik Tegel på sociala medier
Instagram: @butik_tegel
Facebook: @butiktegel

Nyheter