Månadens butik september 2023: Moniques

Hos Moniques i Tierp hittar vi Maria och Lisa, mor och dotter som tillsammans driver och äger månadens butik sedan 2016. Maria har arbetat i butiken sedan 1979 och har full koll på vad kunderna gillar. Vi har satt oss ner för en pratstund för att se hur Maria identifierar en bra relation mellan leverantör och butik och vad hon tycker är den viktigaste fysiska aspekten i sin butik. 

Kan du dela med dig av ett tips på något du gjort för att utveckla din verksamhet?
Vi utvecklas genom att vi fortsätter att erbjuda den personliga servicen som vi alltid har gjort. Vi har den senaste tiden märkt att vi får fler och fler kunder utifrån som kommer till oss för att handla. Vi har uppmärksammat att många kunder saknar den personliga servicen och är väldigt tacksamma för vår hjälp och våra ärliga smakråd. Vi är alltid ärliga när vi ger våra smakråd – på ett fint sätt såklart, då vi tycker att det är viktigt att det verkligen blir bra för kunden. Sedan har vi märkt att det är viktigt att synas på sociala medier och att ha ett uppdaterat flöde, det har gjort stor skillnad i vårt kundflöde.

Vad identifierar ett bra samarbete mellan leverantör och butik?
Ett bra samarbete mellan oss och leverantörer menar jag identifieras av att det ska finnas en bra dialog mellan oss. En väsentlig del är att leverantören är lyhörd och lyssnar på vad det är vi söker. Det är viktigt att lära känna varandra, så de får en förståelse för oss och vår butik, vad vi står för och det vi och våra kunder söker och tycker om. Kundunderlaget kan skilja mycket beroende vart i landet man har sin butik samt om det är en storstad eller en mindre ort.

Maria & Lisa 

Vad anser du är den viktigaste aspekten när det kommer till den fysiska butiken?
Att butiken känns välkomnade och att man får ett bra första intryck är oerhört viktigt. Vi vill erbjuda alla personlig service och den hjälp som de själva önskar. Att vara i en fysisk butik har många fördelar, då man just kan få den personliga servicen och att kunden har möjlighet att känna på olika kvalitéer, prova olika storlekar och jämföra dem mot varandra samt att man under samma tak kan prova olika modeller för att hitta rätt.

Vilken är er största lärdom av att driva en butik?
Vår största lärdom av att driva butik är att det är viktigt att göra rätt inköp och rätt antal varor men också att vara noga med budget. För mycket varor i butiken gör att det blir trångt och att det kan upplevas rörigt, vilket kan försvåra för kunder att hitta det de söker. Det är också viktigt att vara lyhörd till vad våra kunder söker och det är något vi alltid tar med oss när vi gör inköpen. Vid inköpen försöker vi alltid att se våra kunder framför oss. Att följa modet och plocka in det trendiga är något vi tycker är viktigt.

Det vi även har lärt oss är att det är mycket jobb med ordrar, fakturor, bokföring och marknadsföring. Som är en viktig del av att driva en butik som man kanske inte hade tänkt så mycket på innan.

Vad har ni för strategi när det kommer till ert sortiment?
Vår strategi när det kommer till vårt sortiment i butiken är att vi tänker brett. Vi har som motto att tre generationer ska ha möjlighet att komma in och handla tillsammans. Alla tre ska kunna hitta något de gillar, både mormor, dotter och barnbarn. Att både ha det lite trendigare, basen och det traditionella gör att de flesta alltid kan hitta något som de söker hos oss. Vi försöker även att hålla bredd på storlekar, då vi har några märken som börjar på storlek 34/XS och några som går upp i storlek 52/XXL. Vårt sortiment bidrar till att många väljer att åka till oss då de tycker att det är mysigt att de kan handla tillsammans, även om man har lite olika stilar och storlekar.  

Moniques på sociala medier:
Instagram: @moniques.tierp
Facebook: @moniques 

Nyheter