Miljövänliga tvättråd för en bättre framtid

Bakterier försvinner i 60 grader” och ”Ju mer tvättmedel, desto renare” – dessa är några av de myter vi har fått lära oss när det gäller tvätt av våra kläder. Undersökningar visar att 7 av 10 svenskar har ärvt tvättråd från sina föräldrar, som i sin tur fått dem från sina föräldrar. I snitt tvättar vi alldeles för ofta, många gånger utan att inse hur mycket det sliter på både våra kläder och vår miljö. Här ger vi dig tvättråden som värnar mer om dina plagg och miljön. 

En undersökning gjord av Mistra Future Fashion visar att man genom att fördubbla antalet användningar på sina plagg kan halvera sin miljö- och klimatpåverkan, förutsatt att den förlängda användningen ersätter ett nyproducerat plagg. Samma studie visar att en t-shirt i genomsnitt används ca 30 gånger men tvättas hela 15 gånger under samma tid. Något som varken är nödvändigt eller miljövänligt. Undersökningar som Naturvårdsverket har gjort visar dock att en majoritet av konsumenter i Sverige har viljan att göra mer hållbara val men att det finns en osäkerhet kring vilka val som kan göra skillnad. Här är några av de tvättråd som är aktuella idag för mer hållbara vanor och bättre klädvård:

Sänk temperaturen: För att döda bakterier sägs det att man ska tvätta i 60 grader. Men det många inte vet är att de flesta tvättmaskiner faktiskt inte håller 60 grader och att bakterierna inte dör förrän i högre temperaturer.  Lätt smutsade kläder blir ofta rent redan i 30–40 grader och moderna tvättmedel gör att kläderna blir rena på lägre temperaturer. Utgå alltid från hur smutsigt ditt plagg är och sänk temperaturen.

Tvätta fulla maskiner: Att tvätta fulla maskiner är både mer ekonomiskt och mer skonsamt för dina kläder. Glöm inte heller att knäppa knappar och dragkedjor på plagg för att minska risken att kläder hakar i varandra och slits.

Ångtvätt: Många tvättmaskiner har idag ett ångtvättsprogram vilket är mycket mer skonsamt för både kläder och miljö. LG Electronics och modevarumärket Adoore har tillsammans lanserat en ny tvättrådssymbol och initiativet ”A New Kind of Clean” som syftar till att uppmärksamma och främja hållbar klädvård. Detta ska öka medvetenheten om de hållbara och hygieniska fördelarna med ånga i komplement till maskintvätt. Att komplettera med en uppfräschning av plagg mellan tvättar kommer göra att våra favoritplagg håller längre.

Hängtorka: Torktumlare är en riktigt energitjuv och bidrar många gånger till en kortare livslängd på dina plagg. För skonsammare hantering av kläder är hängtorkning alltid att föredra. Detta gör att plaggen håller längre då många material faktiskt inte tål den värme som kan uppstå i en torktumlare.

Tvätta mindre: Vi tvättar idag våra plagg alldeles för ofta utan att det faktiskt är nödvändigt. Ett plagg som har använts enstaka gånger är oftast inte så smutsigt att det kräver tvätt och många gånger räcker det att vädra eller att skölja upp plagget. I kombination med vädring kan man även fräscha upp sitt plagg med linnevatten som enkelt kan sprayas på innan strykning och tillför god doft.

Använd mindre tvättmedel och sköljmedel: Överdosering av tvättmedel och sköljmedel sliter på kläderna. De kemikalier som medlen ofta innehåller är dåliga för miljön och överdosering kräver mer vatten för att sköljas ur. Underskatta inte att använda rätt produkter för rätt material och välj miljömärkta produkter med märkningar som Bra Miljö eller Svanen. Detta för att säkerställa att tvättmedlet inte innehåller aktiva ämnen eller kemikalier. Tänk även på att använda skonsamma sköljmedel till rätt plagg för att inte förstöra materialets egenskaper och funktioner. Sköljmedel kan till exempel ha en tilltäppande effekt på produkter som är menande att andas, så som träningsplagg eller handdukar.

Byt ut gamla maskiner och tumlare: Har du äldre tvättmaskiner och torktumlare bör du överväga att investera i nya då effekterna blir mycket bättre ekonomiskt på sikt . De nya maskinerna kräver mindre energi och är utvecklade med bättre tvättprogram och funktioner som till exempel ”autodosering”. Med hjälp av denna funktion kan man spara upp till 11 liter tvättmedel och 7000 liter vatten per år i ett normalhushåll.

Källor: NaturvårdsverketAEGVillalivet, Washloogy, Leva & Bo, & Seventh Generation.

Denna text är skriven av Julia Svensson. 

 

 

Nyheter