Nordens Paris som bok & utställning

Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Den 17 september öppnade en modeutställning på Nordiska Museet som förflyttar dig till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm. Samtidigt släpps boken Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902-1966 av Susanna Strömquist som djupdyker i Nordiska museets samlingar och berättelser en svunnen tid.

På Nordiska museet och bokens sidor syns den exklusiva, handsydda couturens uppgång och fall, vilket också speglar moderniseringen av Sverige. Här finns balklänningar och flappermode, den lilla svarta och dräkter burna av yrkesverksamma kvinnor på 1940-talet tillsammans med minnesvärda scenkostymer. Tongivande modeskapare som Chanel, Vionnet, Balenciaga och Givenchy finns representerade. Samtidigt får du en glimt av yrkesroller, hantverk och tekniker som i takt med modets demokratisering glömts bort.

Nordens Paris om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 visas 17 september 2021 – 18 september 2022 på Nordiska museet. Utställningen och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och Susanna Strömquist, med stöd av Nordiska Kompaniet (NK).

Nyheter