Ladda ner

Pressmeddelande 10.08.2023: Här är finalisterna för Encouragement for Action 2023!

Det är med glädje som Stockholm Fashion District nu kan presentera finalisterna till sitt välkända hållbarhetspris, Encouragement for Action. I år var det ett stort antal nominerade från olika företag och initiativ, verksamma inom olika branscher. Både stora och små aktörer kunde återfinnas bland de tävlande, som gav jurygrupperna intressanta insikter då de utvärderade vilka som var mest lämpade att ingå i årets finalister. Fyra välrenommerade jurygrupper har utsett tre till fem finalister i varje kategori och vinnarna kommer att presenteras vid en prisceremoni den 13 september 2023.

Stockholm Fashion District presenterar härmed de 17 finalisterna, som alla har en stark avsikt att bidra till en hållbar utveckling av modebranschen.

Modebranschen är i en förändringsprocess och vi behöver uppmuntra företag, initiativ och varumärken som aktivt jobbar med den hållbara omställningen. Vi vill engagera branschen att agera och vara en del av en positiv förändring för en bättre framtid. Målet för vår organisation är att stärka ansvarsfull handel och inspirera människor, vi är därför mycket stolta över att presentera finalisterna i Encouragement for Action 2023.

– Helena Waker, VD för Stockholm Fashion District och Trade Partners Sweden.

OM ENCOURAGEMENT FOR ACTION

Encouragement for Action instiftades 2018 av Stockholm Fashion District som ett pris med syfte att uppmuntra till hållbarhet och utveckling i modeindustrin. Stockholm Fashion District arbetar alltid inkluderande och med en namnkunnig jury som, tillsammans med viktiga organisationer och intressenter i vårt nätverk, gör urvalet. Bland finalisterna och vinnarna finns svenska företag, varumärken och initiativ som får ett erkännande för en prestation som kan vara en produkt, ett projekt eller motsvarande. Utmärkelsen ska ses som en stor uppmuntran till att fortsätta på inslagen väg och som inspiration till andra att fortsätta utveckla sitt hållbarhetsarbete. På detta sätt bidrar Stockholm Fashion District till att skapa uppmärksamhet och medvetenhet kring viktiga idéer inom hållbarhet i vår industri.

 

KATEGORIER OCH FINALISTER

CLOSING THE LOOP
För sina banbrytande innovationer som tar oss närmare cirkulära materialflöden för textil.

Finalister 2023
– Sharetex
– Swedish Wool Initiative/Ullinitiativet
– Sustainable Fashion Academy (STICA)

Jurygrupp: Camilla Kock (Vice President Trade Partners Sweden / Wordline), Marie Jonsson (Rekotex), Angeline Elfström (OnceMore), Kajsa Guterstam (Svenska Institutet), Linda Pimmeshofer (Microsoft), Nora Eslander (Renewcell).

FASHION INNOVATION
Innovation som löst tidigare olösliga problem eller bidragit till att medvetandegöra behovet av ett skifte i tankesätt.

Finalister 2023
– Vividye
– Noms
– Imogo
– 3dear
– Papertale

Jurygrupp: Ebba Hultberg (Stockholm Fashion District), Jennie Rosén (Swedish Fashion Council),
Andreas Adren (Odd Molly), Erik Lindvall (Guringo), Nils-Krister Persson (Högskolan i Borås), Simon Hjelte (Fashion Ink.), Johan Magnusson (Scandinavian Mind).

FASHION RETAIL TALKS SUSTAINABILITY
För att affärsidén inkluderar användande och återanvändande utan att kompromissa på identitet, personligt uttryck och stil.

Finalister 2023
– Busfrö
– Grandpa
– Icebug
– Residus
– Green Little Heart

Jurygrupp: Helena Waker (Stockholm Fashion District), Gabriel Duke (Sveriges Textilhandlare), Karin Strassburg (Invest Stockholm), Caroline Hamrin (Arkivet), Mathias Forsberg (Nacka kommun), Nickie Excellie (Alecta Fastigheter), Johan Graffner (Dedicated) .

SUSTAINABLE IDENTITY
För sin starka identitet, transparens och tydliga ställningstagande.

Finalister 2023
– Brixtol Textiles
– Louise Xin
– Mini Rodini
– Gotlands Strumpfabrik

Jurygrupp: Vanessa Leporati (Stockholm Fashion District), Anna Blom (Modejournalist), Jon Bergsman (WDW Creative), Nina Campioni (ELLE), Linn Frisinger (Swedish Stockings), Konrad Olsson (Scandinavian Mind), Kajsa Åström (Habit).

Läs mer om Encouragement for Action och det etiska rådet här.

Foto ovan: Houdini Sportswear får pris i kategorin Fashion Retail Talks Sustainability 2022. Fotograf: Ramsus Lindahl.


PRESSKONTAKT

MODIN STUDIO, efa@modinstudio.com

Pressmeddelanden