Månadens butik januari 2024: Åkes Skor

“Som enda skobutik i stan är det viktigt att erbjuda ett brett sortiment som passar alla” säger Petra Vasseur, ägare av månadens butik Åkes Skor. Sedan 2018 har Petra, tillsammans med kollegan Hege, drivit butiken i Katrineholm. De satsar på den personliga servicen och räds inte för att ta nya vägar. Läs hela intervjun nedan! 

Berätta om Åkes Skor, hur började allt? 
Åkes Skor är en gammal butik, den har funnits i Katrineholm sedan 1931. Både jag, Petra Vasseur, och Hege Dahlberg var anställda i butiken många år innan möjligheten att ta över butiken 2018 öppnade sig, då den tidigare ägaren skulle gå i pension. Vi tog över och gjorde det till vårt eget i årsskiftet 2018-19 – och vi har inte ångrat det en sekund! 

I butiken hittar kunden flera olika spännande varumärken, vad har ni för strategi när det kommer till ert sortiment? 

Vi jobbar hela tiden för att få till en bra mix av märken och modeller. Vi är den enda skobutiken som finns i stan så det är viktigt att få en bra bredd på vårt sortiment. Vi vill att alla åldrar ska ha möjlighet att komma in till oss och hitta något. Vi märker av en ökad efterfrågan på bredare skor och skor med bra komfort vilket vi satsar mer på. Vi erbjuder också lite accessoarer som väskor, skärp, plånböcker, vantar och liknande. 

Vilket skulle du säga är ert största framgångsrecept?

Att skapa relationer med kunderna, så att man får en bra bild av vad de önskar. Det är viktigt att inte bara utgå från vad man själv vill ha, det är många som uppskattar den personliga servicen man får här tillsammans med den lättsamma stämningen. Sedan är vi inte rädda för att testa nya vägar. Nu har en liten klädbutik flyttat in i vår lokal, vilket har visat sig vara väldigt omtyckt. Nu kan man få ett helt nytt kit med kläder, jacka, skor och väska hos oss. 

Hur arbetar ni med kundflödet till er butik?

Vi jobbar mycket med sociala medier som Instagram och Facebook för att nå våra kunder. Vi bedriver ingen näthandel men skickar varor till kunder ibland om det efterfrågas. Ett koncept som fungerar utmärkt för oss!   

Vad är det roligaste med att jobba med skor?

Det roligaste är att möta kunden varje dag, speciellt när man känner att man lyckas göra kunden riktigt nöjd med sitt köp. Exempelvis om kunden som ”aldrig hittar något till sina krångliga fötter” går ut med ett nytt par skor och är alldeles lycklig över att ha hittat något.

På bilden: Petra Vasseur & Hege Dahlberg

Nyheter