Månadens butik juli 2022: Butik Mariette

Butik Mariette, som blivit utsedd till månadens butik juli 2022, är en butik som finns både i Linköping och Loftahammar. I Linköping finns huvudbutiken och butiken i Loftahammar fungerar mer som en extrabutik, med lite mer sporadiska öppettider (dessa hittar du på butikens sociala medier). Båda butikerna drivs av ägaren Mariette, som brinner för individanpassad service, och utöver sin entreprenöriella ådra, har erfarenhet av bland annat färganalys. Läs mer om det och annat intressant i intervjun med Mariette nedan. 

Berätta om Butik Mariette, hur började allt?
Allting började med två klädställningar hemma i mitt vardagsrum och expanderades till en första butik i Linköping. Under de senaste 11 åren har Tannefors i Linköping varit basen för min passion och mitt entreprenörskap. Jag har även en sommarbutik i Loftahammar, där jag har mina rötter.

Att få hjälpa kunder från topp till tå är syftet med verksamheten och drivkraften bakom att jag skapade Butik Mariette. Jag vill att kunderna ska komma hit och bli fyllda av glädje, färger och inspiration. Det var också viktigt för mig att fånga allas behov. Jag ville skapa en butik som alla generationer kan handla och trivas i. Det vill säga, jag utgår alltid ifrån att dotter, mamma, mormor och farmor ska kunna shoppa tillsammans. Därav försöker vi hålla oss uppdaterade på både nya, likväl som återkommande trender och stilar. Vi vill hjälpa till att ta fram varje individs utstrålning, vilket börjar med deras klädval!

Vilken typ utav produkter säljer ni och vilken marknad vänder ni er till?
Vi erbjuder kläder från flera spännande modemärken, just nu ca 12 stycken. Hos oss kan alla kroppsformer hitta sin stil; vi har storlekarna 34-56. Vi erbjuder även ett litet utbud av inredningprodukter som passar ung som gammal, trendig som retrokär. Vi erbjuder modevisningar i butiken men också på valfria orter, för vi vill också göra det till en upplevelse att shoppa. Vi har till exempel flertalet tjejgäng som återförenas några gånger per säsong över en kväll med shopping hos oss. Det blir alltid unika stunder och mycket skratt.

Foto: Bild inifrån butiken / Butikens skyltfönster 

Skulle du säga att det idag är viktigare att kunna erbjuda kunden ett bredare sortiment med en blandning av både mode och inredning, än det var förr?
Ja, jag har märkt genom åren att det efterfrågas mer. Jag tror folk blir lockade av helheten på ett helt annat sätt idag. Människor är så dynamiska nu och deras känslor för vad dom vill ha på sig eller mötas av i hemmet varierar ständigt, därför tror jag det är bättre att ha ett bredare sortiment som överensstämmer med det växlande behovet.

Hållbarhetsfrågan står högt på agendan i dessa tider, hur är det inom er bransch och hur arbetar ni på Mariette med hållbarhet?
Det främsta vi gör för miljön är att vi sparar på de kläder som inte säljs och rear ut dom vid andra tillfällen. Istället för att slänga och hela tiden falla i fällan att allt måste vara nytt hela tiden, så har vi valt detta spår – just för att försöka bibehålla ett sundare tillvägagångssätt i våra inköp.

Vad är det bästa med att driva butik?
Jag älskar att jobba med personlig service och jag älskar den kreativa processen bakom allt. Jag drivs av att få skapa och att göra andra glada. Jag försöker använda mig av de kunskaper jag skaffade mig under mina år då jag arbetade med hudvård och färganalys, för att känna in fler faktorer som spelar roll i kundernas klädval. Så processen blir väldigt komplex på ett sätt och det är det som är kul. Det jag tycker är mest spännande och givande, är att kläder kan vara ett riktigt lyckopiller. Så vad kan vara bättre än att låta människor runt omkring sig, få en rejäl portion av glädje i den lunkande vardagen?

Vad är det svåraste att driva butik?
Att det är svårt att slita sig ibland, för det är så förbaskat kul och kunderna ger mig så mycket energi och livsglädje!

Butik Mariette på sociala medier
Instagram: @butikmariette
Facebook: Butik Mariette

Butik Mariette i Loftahammar på sociala medier
Nyheter