Månadens butik juli 2023: Mixit

I centrala Norrtälje hittar vi månadens butik, Mixit. Vi har träffat ägaren Lina som tagit över butiken som startades av hennes mamma för 40 år sedan. Hos Mixit finns kläder för många olika tillfällen och Lina delar med sig av hur det är att driva butiken tillsammans med sina kollegor och hur hon tänker kring sortiment.

Berätta om Mixit, hur började det?
För över 40 år sedan startades Mixit av min mamma Britt-Marie Ekman och Birgitta Johansson. Mixit har haft olika adresser i Norrtäljes stadskärna, men sedan 20 år tillbaka ligger vi på Tullportsgatan, en gågata som är centralt beläget. Jag, Lina Ekman 44 år, hade från början helt andra planer än att driva en damklädesbutik. Jag har tillbringat hela min uppväxt på golfbanor runt om i Sverige, tävlat på hög nivå och till och med varit med i flicklandslaget. Efter att jag slutat med golfen gick jag en fyraårig Ekonomiutbildning vid Stockholms Universitet. När jag tog min examen så började jag arbeta på en revisionsbyrå, men kände att det inte passade mig där och då. Jag började istället jobba extra på Mixit och planen var att gå vidare med mitt jobbsökande, men jag förstod snart att det var på Mixit jag skulle stanna. Mina ekonomistudier passade utmärkt för att driva eget företag och friheten att få vara sin egen är lyxigt. Jag slipper långa pendlingsavstånd till jobbet och när jag sedan fick två barn så var det perfekt att jobba på hemmaplan i Norrtälje. 

Vad erbjuder ni för sortiment och vilken typ av kund riktar ni er mot?
Vi arbetar med ett brett sortiment, vi har en stor lokal och det finns gott om plats vilket vi utnyttjar. Vi har allt från underkläder, badkläder, vardagsplagg, festplagg och ytterplagg. Kunden som kommer in till oss handlar ofta en hel del på samma gång och uppskattar variationen i vårt sortiment. Kundtypen som kommer till oss uppskattar vår personliga service, vi hjälper gärna till och det är det absolut roligaste med vårt jobb. Kunderna återkommer till oss och vi arbetar fram en relation med dem. Jag kan tycka att våra kunder inte är priskänsliga, de gillar att handla i en fysisk butik för att få prova och klämma och känna. Just därför finner du inte någon webbshop hos oss.

 Vi har ett bra team som jobbar och trivs ihop, det är jag, Lina och Kallaya som arbetar heltid. Sedan har vi tre personer som hoppar in och arbetar på timme. Alla vi som jobbar på Mixit är mycket intresserade av att få våra kunder nöjda.

Hur är er strategi när det kommer till sortiment?
Vi har ett noga utvalt sortiment, varje plagg har valts ut och inget lämnas åt slumpen. Vi går på känslan att varje plagg ska ha det lilla extra och kvaliteten är så viktig. Vi arbetar såklart med inköpsbudgetar, men oftast styrs inköpet av dagsformen och är det snygga saker som vi känner kommer att uppskattas av våra kunder, så kan vi såklart tänka oss att köpa in mer. Vi behöver alltid ha en typ av grundsortiment men sedan kryddar vi på med plagg som ligger i modet och färger som känns aktuella. Vi har ett flertal leverantörer som vi haft ett långt samarbete med och de är oerhört viktiga för oss, de är våra kollegor i allra högsta grad och en stor del av vår framgång.

Vilken typ av kläder finner man hos er?
En bra basgarderob kan man verkligen finna hos oss, specifikt är vår byxavdeling mycket bra. Vi säljer mycket byxor och är verkligen välsorterade. Det finns många olika kroppsformer och vi har ett bra utbud. Förutom byxor har vi även vackra blusar av hög kvalitet, stickade plagg, fina kvällsoutfits till restaurangbesöket och praktiska jackor som fungerar i alla sorters väder.

Vilket skulle du säga är ert största framgångsrecept?
Vi håller oss till vår målgrupp, som vi brukar säga är 40+ och följer modet på ett lagomt sätt. Vår intention är att inte bli för poppiga men heller aldrig tantiga, som vi brukar säga  – vuxencoola. Vi vill hålla butiken intressant, det ska vara luftigt och alla ska känna sig välkomna. Vi vill hålla fötterna på jorden och vara en butik där alla känner sig bekväma. Jag och mina kollegor på Mixit älskar vårt jobb och det märker kunden, det kan jag lova.

Mixit på sociala medier: 
Instagram: @mixit.norrtalje
Facebook: @mixit.norrtalje 

Nyheter